Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Gauč ve Stromovce. Letní kino Be2Can uvede špičkové snímky z největších světových festivalů

Kultura

  12:00
Pražskou kulturní scénu doplní od 7. května nové Letní kino Be2Can. Gauč ve Stromovce v areálu holešovického Výstaviště nabídne živé koncerty, divadlo, filmová promítání i doprovodný program Výstaviště.

Gauč ve Stromovce foto: Be2Can

„Projektem Gauč ve Stromovce chceme podpořit unikátní atmosféru pomezí města a přírodní Stromovky a přinést lidem žánrovou pestrost,“ říká Jonáš Paul, produkční a realizátor konceptu. Prostor je na hranici Stromovky a Výstaviště, u tramvajového depa Výstaviště Holešovice.

Filmový program Letního kina Be2Can odstartuje v úterý 7. května vítěz Zlaté palmy v Cannes a Evropský film roku 2017 - dánský film Čtverec. Tragikomedie režiséra Rubena Östlunda zkoumá egoistický charakter i povýšené pokrytectví současných západních společností, které čelí zmatení jazyků, symbolů a hodnot.

Gauč ve Stromovce

Po celé léto pak kino bude promítat vždy ve čtvrtek večer, kdy nabídne výběr kvalitních snímků z distribuce Film Europe/ Be2Can – diváci se mohou těšit na snímky, které bodovaly na nejvýznamnějších světových filmových festivalech: Berlinale, Benátky nebo Cannes. „Letní kina jsou městským fenoménem a za poslední roky jich v Praze vyrostlo víc než dvě desítky.

Gauč ve Stromovce prošel finální rekonstrukcí prostoru, kterou navrhli architekti Jakub Kopecký a Martin Pulec. Jejím cílem je dát prostoru designovou funkčnost, variabilitu pro široké spektrum kulturních akcí, ale také vyzdvihnout přírodní aspekty – na střešní konstrukci plánují zavěsit zavlažovací systém s rostlinami místo nebes. Návštěvníci se mohou těšit na produkty malých výrobců nealkoholických i alkoholických nápojů, provozovatelé také dbají na ekologické aspekty od rozložitelných brček přes vratné nádobí.

Autor: