Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Géniové i idioti. Jatka78 přivítají nový rok dvěma premiérami

Kultura

  6:00
Multikulturní prostor Jatka78 po Novém roce uvede dvě premiéry. Už 9. ledna představí domácí Cirk La Putyka v Pražské tržnici v Holešovicích inscenaci Biograf, 23. a 24. ledna to bude novocirkusový projekt All Genius All Idiot mezinárodního uskupení Svalbard Company, který bude uveden ve světové premiéře.

Z představení Cirkus La Putyka de Luxe 04. foto:  J. Jelen

Inscenace Biograf vznikla jako autorský projekt režiséra Marka Zákosteleckého a Jiřího Kohouta, herce z Cirku La Putyka. Je to poprvé, kdy soubor uvádí rodinné představení. Premiéra proběhne 9. ledna 2016. „Jedinečné divadelní setkání hrdinů filmových včerejšků - to je základ našeho příběhu, kterým vás provede někdo, kdo svůj biograf neopustil do dnešních časů,“ říká režisér Marek Zákostelecký.

Cirk La Putyka s Biografem poprvé nabídne komorní obsazení a zařadí do svého repertoáru inscenaci, která propojuje činohru s projekcemi. Jiří Kohout již šest let jako hospodský nalévá divákům La Putyky poslední pivo a je jednou z předních postav souboru. Z hospody nyní přechází do biografu, na místo, které je primárně určeno dětem. Uplatňuje své zkušenosti z Divadla Drak, kde dříve působil, a ve spolupráci s režisérem a scénografem Markem Zákosteleckým vytváří pro Cirk La Putyka nový inscenační tvar.

Vnitřní prostor divadla - zatemňovat se musí tři desítky oken...
V předsálí je návštěvníkům k dispozici originální bar.

Postava Jiřího Kohouta je trochu ředitel, trochu trhač lístků, trochu promítač, trochu prodavač popcornu, ale hlavně starý známý dnes už zapomenutých hrdinů stříbrného plátna. Diváky vezme do dob, kdy kino bylo ještě biograf, kdy nemluvilo, bylo černobílé, ale bylo i tak tím báječným místem, kde se lidé se mohli jako dnes bát, smát se, plakat nebo se tajně potmě líbat.

All Genius All Idiot

Další novinkou bude 23. a 24. ledna uvedení projektu All Genius All Idiot mezinárodního uskupení Svalbard Company. „Poprvé se Svalbard Company na Jatkách78 představili s ukázkou show Almost Genius Almost Idiot v dubnu 2015 při slavnostním znovuotevření našeho divadla. All Genius All Idiot vznikalo i během jejich měsíční rezidence, a právě díky tomuto pobytu světová premiéra proběhne u nás,“ říká manažer Jatek78 Štěpán Kubišta.

Nepředvídatelná a pobuřující show plná extrémního cirkusu, komediální oslava zvířete v člověku a průzkumná cesta po hranici racionality a instinktu. Co z člověka dělá génia a co idiota? Čtveřice mladých akrobatů ve svém debutu bez respektu ohýbá hranice současného cirkusu. Klasické akrobatické disciplíny inspirativně propojuje s divadlem, fyzickou komedií a úchvatnou, občas podivínskou živou hudbou.

Autor: