Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fitzgerald přijede do Roxy. Představí nové album, na kterém se podepsal i Bonobo

Kultura

  5:00
PRAHA - Podzimní sezónu v pražském klubu Roxy zahájí housový mistr George FitzGerald. Do české metropole divákům přiveze nové album s názvem All That Must Be. Pod dlouho očekávanou deskou je podepsáno hned několik hvězdných hostů včetně oblíbeného Bonoba. Vystoupení proběhne už tuto sobotu 22. září.

George Fitzgerald. foto: Roxy

Talentovaný Brit George Fitzgerald,  kterého proslavila spolupráce s labem Hotflush Recordings a jeho majitelem a kamarádem Scubou (b2b set z Boiler Roomu) nebo také Joy Orbisonem, stál u zásadních proměn ostrovní elektronické scény. 

I coby organizátor proslulých Man Make Music parties od svého prvního vystoupení v Čechách hudebně vyzrál. Ostatně svoji proměnu a vyzrálost předvedl i jako headliner španělského festivalu Sonar.

Do klubu Roxy přijede s druhou deskou All That Must Be, do které se promítl návrat do britské domoviny i vnitřní transformace. Na těch se podepsaly i změny v jeho rodinné životě. Nejvýraznější je zřejmě narození jeho dcery. 

O albu se často píše v souvislosti s odklonem od čistého tech-housu a přidání více ambientních ploch. „Chtěl jsem zrcadlit ten zvláštní pocit, když se v tvém životě stane něco zásadního. Vše vypadá a zní stejně, zároveň ale úplně jinak. Tvé okolí je najednou méně srozumitelné,“ popsal sám hudebník. Dost možná jde i o vliv hostů a spolupracovníků, s nimiž se rozhodl propojit.

Jeho hudba byla nicméně vždy spojením rozličných žánrů. Jeho tvorba osciluje mezi housem, bass music či garage. Když se v roce 2010 přestěhoval do Berlína, konečně se rozhodl začít vydávat hudbu, na které předtím roky pracoval. Jeho jméno je úzce spojeno s uznávanými elektronickými labely jako Hypercolour , Hotflush či Aus Music nebo. 

„Georgův emotivní a současný zvuk vedl v roce 2015 k vydání brilantního debutu Fading Love pod značkou Double Six Recordings, která je sublabelem populárního vydavatelství Domino. A to nejsou veškeré úspěchy,“ zve pořadatel koncertu na sobotní akci. Bude to jeho již druhé vystoupení v Praze. První se odehrálo před dvěma lety. 

Autor: