Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

‚Otec‘ Hvězdných válek George Lucas se cítil zrazený. Disney totiž zahodilo jeho nápady pro novou trilogii

Kultura

  17:49
NEW YORK - George Lucas, tvůrce Hvězdných válek, se cítil zrazený, když se dozvěděl, že jeho nápady pro pokračování ságy Disney nevyužije. Doufal ve větší technologický posun a v nové příběhy. Výkonný ředitel Disney Bob Iger to uvedl ve svých nově vydaných pamětech.

George Lucas. foto: Fred ProuserReuters

Bob Iger vydal své paměti s názvem „Jízda, kterou zažijete jednou za život“. Jeden z momentů, na které Iger v knize vzpomíná, je odkoupení Lucasfilmu společností Disney za částku lehce převyšující 4 miliardy dolarů v roce 2012. Šlo o přelomový moment, kdy Disney po 7 letech, které uplynuly od posledního natočeného dílu ságy Hvězdných válek s podtitulem Pomsta Sithů, oznámilo, že se plánuje minimálně 6 nových filmů (jedna navazující trilogie - tedy díly VII., VIII. a IX. a 3 samostatné filmy). Vzhledem k tomu, že v pořadí druhá „prequelová“ trilogie, která byla natočena na přelomu tisíciletí, se dějově odehrává před původní trilogií ze 70. let, příběh se vlastně poprvé posunul dopředu po dlouhých 29 letech.

Režisér Lucas se dal na charitu. Místo studií postaví byty pro chudé

George Lucas, tvůrce (na svou dobu neuvěřitelně vizionářských) Hvězdných válek, prodal své „dítě“, aby zajistil přetrvání firmy, kterou vybudoval od píky. Dle jeho slov také chtěl předat pomyslnou štafetu nové generaci filmařů. Nové filmy by pravděpodobně sám nikdy nenatočil, bylo však dobře známo, že existují jeho rukopisy, kam by měla sága směřovat. Údajně měl takto Lucas v hlavě scénáře až pro 12 filmů.

Tato skripta byla součástí balíčku, který Disney zakoupilo, avšak již v roce 2015 sám Lucas přiznal, že novým majitelům se jeho nápady nezamlouvaly, takže vytvořili své vlastní. „Scénáře nových filmů nebudou to, co jsem napsal já,“ sdělil tehdy úsečně médiím.

„Zlá“ Rey (Daisy Ridley) z nové ukázky na film Star Wars: Vzestup Skywalkera...
Daisy Ridleyová jako Rey. Star Wars: Poslední z Jediů.

Iger v pamětech píše: „George věděl, že jsme se smluvně nezavázali ohledně podoby budoucích filmů k ničemu. V duši ale zřejmě doufal, že odkoupení všeho, včetně rukopisů, je taktní slib, jímž se budeme řídit. Poté byl zklamaný, když jsme se rozhodli v jeho verzi nepokračovat.“

Na co George Lucas není pyšný? Disney možná vydá původní neupravenou verzi Star Wars

„Dával jsem od první chvíle záležet, abych George v ničem neklamal. A myslím si, že jsem tak nikdy neučinil, i když jsem mohl celou situaci zvládnout lépe, pokračuje realisticky Iger. Otec ságy se prý bohužel o zahození jeho plánů dozvěděl od režiséra prvního nového dílu, J. J. Abramse a ne od výkonného ředitele samotného. „Mohli jsme si o tom promluvit. Mohli jsme se vyhnout zlobě pramenící z toho, že ho mile nepřekvapíme,“ sype si Iger popel na hlavu. Dále zmiňuje, že během vyjednávání smlouvy byla jednání dvakrát na pokraji krachu, protože pro Lucase bylo velmi těžké se rozloučit.

Autor: