Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

George Orwell ostrouhá: v jeho rodišti bude památník Gándhímu

Kultura

  15:30
PATNA - Dlouho zanedbávané rodiště britského spisovatele ve východní Indii se konečně stane památníkem. Ne však jeho, nýbrž indického bojovníka za nezávislost.

Krajina ve státě Bihár, rodišti George Orwella foto: Wikipedia

O lehce orwellovském rozhodnutí, aby v rodném městě George Orwella v historické oblasti Bengálska stál památník Mahátmy Gándhího, nformovala agentura AFP, která se odvolává na oficiální činitele.

Na pozemku u Orwellova rodného domu ve městě Motihari ve státě Bihár už byl o víkendu položen základní kámen. Fanoušky autora tak slavných děl, jako je Farma zvířat či 1984, tento zvrat šokoval a zklamal. Rozhodnutí úřadů prý nechápou.

"Je divné udělat z toho Gándhího památník a ne Orwellův," řekl Deo Prija Mucherdží, který ve státě Bihár vede výbor pro Orwellovu památku.

Zvěři napospas

Orwell, který se narodil 25. června 1903 jako Eric Arthur Blair, žil v domě v Motihari zhruba rok, než se s ním matka a sestra přestěhovaly do Anglie. Jeho otec Richard W. Blair pracoval pro indickou civilní správu; Indie byla tehdy britskou kolonií.

Po celé roky byl prostý bílý koloniální domek ponechán osudu; v roce 1934 ho poničilo zemětřesení a od té doby sloužil jen jako přístřeší zatoulaným zvířatům. V roce 2009 slíbila státní vláda přestavbu místa, nic se ale nezměnilo.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...