Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

GLOSA: Folkovky a Beseda aneb Velký festival nedělá návštěvnost

Kultura

  13:55
V minulých dnech proběhly dva festivaly, které sice navštěvuje zcela odlišný typ návštěvníků (autor této glosy dokonce podezírá sám sebe, že byl letos jediný v celém širém světě, kdo se zúčastnil obou), ale jinak je spojuje víc věcí, než by se mohlo zdát.

Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou (ilustrační snímek) foto: Facebook

Začíná to už u názvu, což souvisí s dlouhou tradicí obou akcí. Obě totiž názvem vlastně slibují něco trochu jiného, než skutečně nabízejí. Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou už dávno nejsou jen přehlídkou folkových písničkářů a kapel (jakkoli ani ti na programu nechybějí a při nočních jam session u ohně nebo na nádvoří zámku můžete slyšet i písničky Nohavici nebo Plíhala, ba dokonce Bednu vod whisky).

Současné „Folkovky“ jsou ovšem primárně festivalem world music, letos zde hrála například legenda malijské hudby Boubacar Traoré. Stejně tak tu ale lze slyšet projekty připravené výhradně pro tento festival, letos například společné vystoupení Druhé trávy s Michalem Pavlíčkem, anebo tematické bloky typu oslavy sedmdesátin houslisty Jana Hrubého.

Beseda u bigbítu (ilustrační snímek)

Také druhý festival, o kterém je řeč, mate názvem, protože Beseda u bigbítu ve slováckém Tasově prostě evokuje spíš sraz lokálních tancovačkových spolků než festival s jednou z nejprogresivnějších dramaturgií, co na bohaté soupisce letních festivalů v Česku máme. Ale současní pořadatelé prostě nechtěli měnit název, který zakladatelé akce před šestadvaceti lety vymysleli, jen mu dali úplně jiný obsah.

Hrají zde hlavně české a slovenské kapely, které jsou daný rok nejaktuálnější na klubové úrovni, nespokojují se s omíláním nastavených trendů, ale snaží se hledat osobitý rukopis zpravidla bez svázanosti stylem. To vše kořeněno pár hosty ze zahraničí.

Na „Folkovky“ i „Besedu“ jezdí věrné a skvělé publikum, spočitatelné spíš ve stovkách než tisících. Přesto oba festivaly patří k největším u nás.

Autor:

Pronájem bytu 2+1 45 m2 Bakov nad Jizerou
Pronájem bytu 2+1 45 m2 Bakov nad Jizerou

Bakov nad Jizerou - Malá Bělá, okres Mladá Boleslav
15 000 Kč/měsíc