Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

GLOSA: Přestaňte urážet nadané ženy. Nejsou jen výplní festivalových programů

Kultura

  14:00
Sociální sítě, na nichž diskutují lidé tak či onak mající co do činění s kulturou, najmě pak tou hudební, tím žijí už několik dní. Mezinárodní iniciativa říkající si Keychange vyhlásila, že do roku 2022 zamýšlí prosadit, aby na hudebních festivalech, které se k ní přidají, účinkovali mužští interpreti a ženské interpretky minimálně v padesátiprocentním poměru. Ze souvislostí vyplývá, že pokud by se ručička poměru měla vychýlit, pak zásadně na stranu žen.

Islandská zpěvačka Björk naprosto ovládla letošní ročník festivalu Primavera Sound v Barceloně foto: Felipe Santiago

Osobně takovou iniciativu považuji nejen za nedemokratickou, ale zejména šovinistickou, sexistickou a urážlivou vůči ženám. Vůči všem těm talentovaným a vnitřně krásným ženám, které tolik obdivuji na hudebních festivalech i samostatných koncertech.

Nejsilnější zážitky z posledních ročníků Colours of Ostrava nebo barcelonské Primavery jsem si odvezl z produkcí žen – zpěvaček, muzikantek, komplexních osobností. Žen, které nebyly na hlavní ani vedlejší (tedy „fajnšmekrovské“) scény zmíněných festivalů zařazeny proto, aby pořadatelé učinili zadost „předpisu“ a správně vyplnili křížovku rovnosti pohlaví. Nýbrž proto, že vytvářejí hodnoty jako nikdo jiný.

A proto je pro takové festivaly čest, když na nich tyto tvůrkyně vystoupí. Což samozřejmě platí i pro talentované muže. Důležité je, co se line z pódia, ne – s prominutím – obsah kalhot protagonistů. Nejhorší, co může dramaturga festivalu potkat, je „nutnost zalepit díru v programu“. Pro ženy by bylo ponižující, kdyby měly právě ony být tím vynuceným tmelem.

Netvrdím, že ženy mají pobyt na umělecké scéně stejně snadný jako muži. Pokud chtějí mít rodinu, jsou – kdyby nic jiného – v umělecké činnosti omezeny po první dobu svého mateřství, to je prostě biologická věc. Tvrdím ale se skálopevnou jistotou, že žádné kvóty (či jak tomu budeme říkat) jim v tomhle nepomohou.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...