Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

GLOSA: Obdivovatel černých muzikantů Kenny Wayne Shepherd je prý rasista

Kenny Wayne Shepherd foto: Blues Alive

PRAHA - Kenny Wayne Shepherd je třiačtyřicetiletý kytarista, který hraje blues. Také má sbírku aut, protože na tu kytaru hraje skvěle, je úspěšný, a na to, aby sbíral auta, má peníze.
  5:00

Ale protože to také býval úplně normální americký teenager (jakkoli mu byl kdysi přisuzován titul zázračného kytarového dítěte), koukal na filmy a seriály adekvátní věku. Jako kluk měl rád enormně populární seriál The Dukes of Hazzard a když zbohatl, do své sbírky aut si pořídil repliku vozu, přezdívaného General Lee, který v tomto seriálu hrál zásadní roli.

Letos byl Kenny Wayne Shepherd nominován na nejlepšího bluesrockového kytaristu loňského roku v prestižních cenách Blues Music Awards. 18. března přišla zpráva, že pořádající The Blues Foundation jeho nominaci stahuje. Nějaký mudrc totiž přišel na to, že na střeše auta z The Dukes of Hazzard je jižanská konfederační vlajka, symbol rasismu. Z čehož prý plyne, že Kenny Wayne Shepherd je rasista. On sám ve svém prohlášení říká, že dotyčný vůz má zavřený v garáži, nikam v něm nevyjíždí, a vlajku na střeše má trvale zakrytou, právě proto, že se jako symbol neslučuje s jeho viděním světa.

Někdo může říct, že je pozdě bycha honit a že jižanská vlajka (kterou mimochodem rádi nosí jako nášivky kdejací neonacisté na celém světě, včetně našich) je skutečně přes čáru. Jenomže úplně stejně přes čáru je nařčení právě tohoto kytaristy z rasismu.

Kenny Wayne Shepherd celý život hrál blues, tedy „černou hudbu“. Vždy jako své hlavní vzory uváděl právě černé muzikanty, se snad desítkami z nich se během kariéry setkal na pódiu a oni ho plácali po ramenou. A na svoje album 10 Days Out: Blues from the Backroads v roce 2007 pozval jako hosty například B.B. Kinga, Huberta Sumlina, Gatemoutha Browna, Honeyboye Edwardse nebo Pinetopa Perkinse, všechny „černé jak saze“. Dělal by tohle opravdu rasista?

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...