Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hádej, kdo přijde na vánoční večeři. Zelená kniha prostě Oscara získat musela

Kultura

  5:00
Amerika - Film Zelená kniha získal v neděli Oscara pro nejlepší film. Kdyby se udělovala trofej pro nejpředvídatelnější příběh, musel by ji dostat také.

Jazzová megastar Don Shirley (Mahershala Ali) a jeho řidič "Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen). Snímek Zelená kniha (2018). Režie: Peter Farrelly. foto: Universal Pictures

Oceněná Zelená kniha je americký snímek, jehož finále se odehrává o Vánocích. Z toho plynou jisté nevyhnutelné danosti jako přítomnost laskavého humoru, smířlivého poselství a morálního ponaučení.

Oscara za nejlepší film vyhrála Zelená kniha. Na snímku hovoří režisér Peter...
Mahershala Ali přebírá Oscara za nejlepší vedlejší roli ve snímku Zelená kniha....

Jak je na začátku filmu uvedeno, je inspirován skutečnými událostmi – ty se přihodily před více než půlstoletím tatínkovi scenáristy, producenta a herce Nicka Vallelongy. Italoameričan Tony Vallelonga, zvaný Tony Lip, pracoval začátkem 60. let jako vyhazovač v newyorském nočním klubu Copacabana. Nucenou přestávku vtomto zaměstnání mu vyplnila nezvyklá brigáda – jako řidiče a pobočníka si jej vybral geniální černošský pianista Don Shirley, který se svým triem vyrazil na turné po jižních státech USA. V době vášnivě uplatňované segregace k tomu potřeboval dobrého bodyguarda a také titulní Zelenou knihu – průvodce pro movitější černé občany, kteří hodlali cestovat po Jihu a potřebovali vědět, z kterých hotelů či restaurací je nevyhodí.

Don Shirley byl rozhodně pozoruhodná osobnost – syn jamajských přistěhovalců projevoval hudební talent od útlého věku a navzdory stereotypním očekáváním přitom netíhl k obvyklé „černé“ hudbě – miloval klasické evropské skladatele a ještě jako dítě absolvoval studium na konzervatoři v Leningradě (!). Tvořil vlastní skladby, hrál s prestižními tělesy, ale jako černoch nezapadal do obvyklé představy koncertního umělce – a to se ukázalo jako nepřekonatelná překážka v kariéře. Načas dokonce s hudbou přestal, vystudoval psychologii a krátce provozoval i praxi. Posléze přijal očekávanou roli a věnoval se jazzu – s relativním úspěchem, ale nikdy se skutečnou láskou. Nakonec si vytvořil vlastní styl, fúzi populární a klasické hudby. Jeho život bezpochyby dává námět pro pozoruhodný film, na ten si však musíme ještě počkat. Zelená kniha líčí jen krátký časový úsek onoho jižanského turné – pro filmové účely dokonce smrsknutého zr oku a půl na dva měsíce.

Tatínkovi s láskou

Ve snímku Zelená kniha se dočkáme lecčeho, ale nikdy to není překvapení: na začátku každé scény už známe její konec a totéž platí o celém filmu. Hudebník se na Jihu podle předpokladů setkává s donebevolající rasovou diskriminací různého stupně. Jeho řidič se během turné mění z burana a rasisty, který na začátku filmu doma vyhodil skleničky, ze kterých se napili dva černí řemeslníci, v oduševnělého člověka a skutečného Donova přítele. Don, na počátku překultivovaný a odtažitý, naopak díky Tonymu získá kontakt s reálným světem, naučí se jíst rukama kuře z KFC a přijde na chuť hudbě Little Richarda. Osvobodí se ze zajetí své výlučnosti a nakonec si radostně zahraje s kapelou v černošském klubu. A když turné na Štědrý den skončí, můžeme hádat, kdo asi přijde na večeři do Tonyho srdečné italoamerické domácnosti.

‚Vraťte Zlaté glóby!‘ Režisér snímku Green Book ukazoval penis a scenárista nadával muslimům

Nick Vallelonga film o svém otci (který se posléze stal hercem a zahrál si v Kmotrovi či v Mafiánech) pojal skutečně jako rodinný projekt: jeho bratr Frank hraje Tonyho bratra Rudyho, zatímco skutečný Rudy hraje svého (a Tonyho) otce. Sám scenárista Nick Vallelonga si zahrál bosse z podsvětí. Samozřejmě že takové „domácí video“ neukáže předka v nijak špatném světle: pod drsnou slupkou je to nevinný šibal, manželce oddaný dobrák a lidumil. O Shirleym se alespoň dozvíme, že měl na turné podivný náhodný homosexuální styk (přičemž on sám se nikdy k homosexualitě nepřiznal).

Schematickému a staromódně pojatému příběhu dodávají život oba hlavní představitelé. Viggo Mortensen, jehož předkové pocházejí z Dánska, se do hřmotného Italoameričana převtělil dost přesvědčivě – je ovšem otázka, zda je dnes taková proměna politicky vůbec v pořádku...

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...