Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hallelujah, Leonard Cohen je zpátky

Kultura

  9:12
PRAHA - Vitální sedmdesátník Leonard Cohen si zítra večer zopakuje své loňské setkání s místním publikem. O tom, že se bude jednat o mimořádný zážitek, není už dopředu pochyb.

Leonard Cohen foto: Getty Images

Když se 27. září loňského roku poprvé ve své více než čtyřicetileté kariéře kanadský mistr sametového hlasu objevil v České republice, mnohým se splnil životní sen. Výjimečnost okamžiku – i přes jeho obdivuhodnou svěžest – podporovalo přesvědčení, že při jeho věku sedmdesáti čtyř let vůbec není nepravděpodobné, že se jeho první návštěva klidně může stát i návštěvou poslední. Naštěstí vše nasvědčuje tomu, že se tak nestane, a už zítra se příznivci znovu dočkají.

Z básníka písničkářem Leonard Cohen se na scéně etabloval nejprve jako spisovatel. Narodil se v Montrealu do konzervativní židovské rodiny, vystudoval univerzitu i hebrejskou školu a debutoval sbírkou veršů Let Us Compare Mythologies, která byla první z dlouhé řady básnických sbírek. Jedna z básní byla o tanečnici, do které se zamiloval. Marně, neboť byla ženou jeho přítele. Jmenovala se Suzanne. Později z ní vznikl jeho první velký hit, který byl zařazen na první album z roku 1967 – Songs Of Leonard Cohen. Ještě předtím ale nějakou dobu žil v Řecku, kde také vznikly jeho první dva romány.

Údajně od potulného písničkáře se naučil na kytaru a začal vystupovat s vlastními písněmi. Celoživotní inspirací se mu staly ženy, skladbu So Long, Marianne napsal pro norskou přítelkyni, se kterou žil sedm let, Joan Of Arc věnoval Nico, německé zpěvačce, která se pohybovala v okruhu Andyho Warhola a začínala s The Velvet Underground. Jejich člen John Cale později slavil velké úspěchy s Cohenovou písní Hallelujah, která je dodnes jednou z nejvyužívanějších filmových melodií. Ačkoliv okouzlení ženami provází písničkáře po celý život a věčně šaramantní typ muže měl u nich vždy velký úspěch, překvapivě se nikdy neoženil.

Proslavilo ho už jeho debutové album – zprvu ovšem mnohem více v Evropě než na americkém kontinentu. Následovala další úspěšná alba, mezi ta nejvíce ceněná patří například Songs from a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), Various Positions (1984) nebo podle dalšího výrazného hitu nazvané I’m Your Man (1988).

Spolu se slávou však přišly i doprovodná negativa. Jako mnozí jiní bojoval s depresemi, drogami, alkoholem, často se stěhoval a neúspěšně se pokoušel o desítky vztahů. Vše vyvrcholilo v roce 1994, kdy se na dlouhých pět let stáhl z veřejnosti a odjel do zen-buddhistického kláštera, umístěného vysoko v horách jižní Kalifornie, aby zde meditoval. Nalezl tu svou vyrovnanost a po pauze začal opět psát a zpívat. Po albu Essential z října 2002 následovalo v roce 2004 zatím poslední Dear Heather, na kterém se objevil motiv smíření.

V roce 2006 vydal sbírku básní, říkanek, aforismů a obrázků Kniha toužení (česky vyšla loni) a v témže roce byl uveden do americké rock’n’rollové síně slávy. A když loni po patnáctileté pauze opět vyrazil na turné, sklízel všude nadšené ovace. Objevil se i na slavném festivalu v Glastonbury a jeho první vystoupení u nás mnozí označili v nadšených reakcích za hudební událost roku.

Mistr přirozenosti Na úspěchu Cohenových písní se podílí hned několik faktorů, které se mu léta daří úspěšně udržovat v rovnováze. V prvém případě to vždy byla silná témata. Láska, zrada, zoufalství, touha, víra – to jsou stavební kameny. Dalším prvkem je geniální jednoduchost a s ní ruku v ruce jdoucí snadná uvěřitelnost, prostá přesvědčivost a v posledních letech i pocit vyrovnané sebejistoty, s jakou své písně předává.

I přes veškerou melancholii a zadumanost je vlastně civilní, zdárně se vyhýbá patetičnosti, dýchá z něj životní moudrost. I proto mu nejspíš dobře rozumí i neaglofonní posluchači. Ti pražští zítra nejspíš opakovaně nebudou výjimkou.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...