Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nečas je připravený se vložit do sporu divadelníků s Hanákovou

Kultura

  15:16aktualizováno  17:01
PRAHA - Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) se v úterý dopoledne sejde s vedením Národního divadla (ND) kvůli pátečnímu odvolání ředitele ND Ondřeje Černého. Sdělila to mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková.

Upozornila ale, že ministerstvo nemůže revokovat žádný z kroků, který v posledních dnech jako zřizovatel ND podniklo.

Ministerský předseda Petr Nečas, případně někdo z jeho spolupracovníků je také připraven se se zástupci scény setkat. Národní divadlo je významná kulturní instituce, podotkl. Premiér předpokládá, že i ministryně kultury bude schopná své kroky obhájit, tlumočil Nečasovo stanovisko mluvčí Michal Schuster.

ČTĚTE TAKÉ:

Po odchodu Hanákové volá ČSSD. "Jde o další důkaz neodborného a chaotického řízení ministerstva kultury," napsal v tiskovém prohlášení šéf strany Bohuslav Sobotka. Hanáková by podle něho měla vrátit Černého do čela scény.

"Pan Černý zřejmě málo tancoval podle toho, jak TOP 09 pískala, a výsledek se dostavil," přidal se ke kritice stínový ministr kultury ČSSD Vítězslav Jandák.

Náměstka Sankota nechceme, napsali divadelníci

K setkání ministryni vyzvali členové vedení ND otevřeným dopisem v sobotu. Vyjadřují v něm nesouhlas s odvoláním Černého a zároveň označují za nepřijatelný záměr Hanákové jmenovat na místo dočasného ředitele ND ekonomického náměstka ministerstva kultury (MK) Martina Sankota.

Hanáková náhle odvolala ředitele ND Černého v pátek. Jako důvod uvedla to, že počátkem roku zahájené spojování ND a Státní opery Praha (SOP) nepostupuje dost rychle.

"Tyto kroky byly učiněny po pečlivé, několikaměsíční analýze stavu Národního divadla a Státní opery, a to na základě výsledků provedených externích a interních auditů. Ministryně kultury si je vědoma toho, že změny v nejvyšším vedení jakékoliv organizace vždy vyvolávají vlny emocí a obav, zvláště, jde-li o vedení umělecké instituce. Primárním zájmem ministerstva kultury je proto situaci v Národním divadle stabilizovat a a zklidnit," uvedla mluvčí Ševčíková.

Vedení ND tvrdí, že jmenování Sankota by zkomplikovalo provoz divadla. V dnešním otevřeném dopise Nečasovi píší, že Černý byl odvolán bez udání konkrétních a relevantních důvodů. Rozhodnutí ministryně označují za "projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr, které ač z lidského i celospolečenského pohledu nemají obdoby, se stávají normou".

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ,