Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Harry Potter vyvolává zlé duchy. Škola na radu exorcistů odstranila z knihovny kouzelnickou sérii

Kultura

  18:00
NASHVILLE - Ředitel základní školy Sv. Eduarda (St Edward's Catholic Junior School) v americkém státě Tennessee nařídil odstranit ze školní knihovny sérii o Harrym Potterovi. Knihy spisovatelky J. K. Rowlingové podle něj „obsahují skutečnou magii a přivolávají zlé duchy“. Své rozhodnutí konzultoval přímo s vatikánskými exorcisty, na případ upozornil deník The Tennessean.

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2. Vyděděnci Harry, Hermiona a Ron foto: Reprofoto

Vedení školy, na níž se vyučují děti od školky až do osmé třídy, poslalo rodičům e-mailovou zprávu, ve které vysvětluje, že knihy odstranilo po konzultaci s několika exorcisty, přičemž ti tento krok doporučili. 

Harry Potter
Severus Snape.

„Tyto knihy prezentují magii jako dobrou a zlou, což ale není pravda, protože se jedná o chytrý podvod,“ píše v e-mailu reverend Dan Reehil, ředitel školy. „Kouzla a prokletí zobrazená v knize jsou skutečná kouzla a prokletí. Když je přečte lidská bytost, riskuje, že vyvolá ve své přítomnosti zlé duchy,“ dodává.

Harry Potter

Populární knižní série, kterou britská spisovatelka J. K. Rowlingová psala mezi roky 1997 až 2006, obsahuje také kouzla jako avada kedavra (okamžitě zabije zasaženého), crucio (způsobí nesnesitelné bolesti) nebo imperio (ovládne zasaženého). 

Rebecca Hammelová, dohlížitelka nad školami katolické diecéze v Tennessee, si myslí, že ředitel školy jednal správně a v souladu se svými pravomocemi. Rozhodnout se měl po nátlaku jednoho z rodičů. 

Spálíme kouzelníka

Podle deníku The Tenneseean se sága o Harrym Potterovi na poličkách knihovny příliš dlouho neohřála, protože ji škola pořídila teprve koncem minulého školního roku. Odpor proti kouzelnické sérii není ve světě žádnou novinkou. Křesťanské spolky protestovaly už proti prvnímu dílu v roce 1997

Polský kněz pálil knihy skrývající ‚zlou moc‘. Shořeli Harry Potter i upírská sága Stmívání

V roce 2001 se ve městě Almogordo v Novém Mexiku konalo za dohledu místního kněze veřejné pálení knih s Harrym Potterem. Místní veřejná knihovna pak tomuto „spektáklu“ oponovala tím, že své výlohy vyzdobila potterovskou tématikou a připsala k tomu: „Harry Potter je v naší knihovně živ a zdráv“. Proti knize se v roce 2003 ohradil i kardinál Ratzinger, který se následně stal papežem Benediktem XVI. Letos v dubnu zase knížky o kouzelnickém učni pálil kněz v polském Gdaňsku. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!