Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Havlová točí thriller

Kultura

  9:24
PRAHA - První týden natáčení má za sebou snímek Julia Ševčíka Normal. Jednou z hlavních rolí se vrací před kameru Dagmar Havlová.

Dagmar Havlová.

Dagmar Havlová, Milan Kňažko, Petr Gajdoš - takové je obsazení filmu Normal, který v Praze od 2. dubna natáčí režisér Julius Ševčík. Autor slibuje žánrový snímek, jaký tu dlouho nebyl. Příběh situoval do předhitlerovského Německa. Milan Kňažko v něm ztvární dopadeného mnohonásobného vraha, Pavel Gajdoš, herec Divadla Petra Bezruče, dostal roli ambiciózního obhájce, který chce zpochybnit příčetnost svého klienta. Dagmar Havlové autor ušil roli přímo na tělo, na plátna kin se herečka vrátí jako emocemi zmítaná vrahova manželka.

Julius Ševčík v roce 2005 debutoval velmi současným filmem Restart, který zachycoval jeden hektický den ze života mladé ženy. Teď natáčí dobový psychologický thriller, vyprávět ho chce ovšem moderními prostředky. „Film stojí na vyhrocené konfrontaci odlišných charakterů, lidí s rozdílnými životními zkušenostmi. Klíčovým pocitem diváků by mělo být napětí,“ popsal svůj projekt režisér.

Ke spolupráci si přizval mexického kameramana Antonia Riestru, který jako kameraman druhého štábu nebo asistent kamery sbíral zkušenosti na filmech Amores Perros nebo Frida. „Do Prahy jsem přijel, protože jsem chtěl hledat nové momenty vizuální krásy, a narazil jsem na tenhle štáb,“ vysvětlil Riestra.

Snímek, který vzniká s rozpočtem třiceti sedmi milionů korun, produkuje společnost Axman Productions, na projektu se podílí také německý koproducent. Většina záběrů vznikne v Praze, která se promění v Německo třicátých let, několik natáčecích dní stráví štáb v Hamburku. Společnost Bontonfilm chystá Normal do kin na leden příštího roku.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...