Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

HBO chystá historické drama o Kateřině Veliké. Zahraje si ji Helen Mirrenová

Kultura

  14:00
Oscarová Helen Mirrenová se stane Kateřinou II. Velikou. Nejznámější ruská carevna se proslavila moudrou osvícenou vládou, ale i nezřízenými večírky a celým zástupem milenců. Helen Mirrenová má s hraním vládnoucích žen bohaté zkušenosti - za roli britské královny Alžběty získala Oscara. Datum premiéry ještě není znám.

Herečka Helen Mirrenová pózuje na 23. výročním předávání cen ELLE Women v Hollywoodu foto: Reuters

Kateřina II. Veliká byla ruská carevna vládnoucí celých 34 let. Proslula sice jako moudrá a osvícená panovnice, ale také jako nezřízená požitkářka vydržující si celou řadu milenců, kterým za jejich služby udělovala tituly i statky. Čtyřdílná minisérie se zaměří na samotný konec vlády Kateřiny Veliké a její nejznámější zakázaný vztah s maršálem Grigorijem Potěmkinem.

Kateřina II. Veliká a její milenec Grigorij Potěmkin.

„Jsem velmi nadšená z toho, že mám příležitost ztvárnit významnou ženu, která se dostala k moci a také si ji i udržela. Přepsala historii vlády žen a na základě toho ke svému jménu získala přídomek Veliká,“ řekla o své nové roli Mirrenová.

„Je skvělé mít Helen Mirrenovou zpět na HBO v roli nejvýznamnější Ruské císařovny a obklopenou týmem skvělých britských filmařů,“ sdělila Kary Antholisová, vedoucí sekce minisérií na HBO. „Tahle spolupráce bezpochyby vyústí v opravdu královskou minisérii,“ dodává.

Helen Mirren se svou cenou.
Britská herečka Helen Mirrenová dostala v Hollywoodu hvězdu

Režije se ujme Philip Martin (Hladový muž, Einstein a Eddington). Autorem scénáře je Nigel Williams (Čtyřicítka na krku). Oblíbená britská herečka Helen Mirrenová má již se ztvárněním vládnoucích žen bohaté zkoušenosti. Za svou roli britské královny Alžběty ve snímku Královna získala v roce 2006 Oscara.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...