Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

HBO mění plány ke Hře o trůny. Místo seriálu o Bílých chodcích dostanou přednost draci

Kultura

  5:00
PRAHA/ZÁPADOZEMÍ - Situace okolo světa Hry o trůny začíná být nepřehledná. Americká televize HBO oznámila, že začíná připravovat seriál Rod draka (House of the Dragon) zaměřující se na rod Targaryenů. Téměř ve stejné chvíli se v tichosti objevily informace o tom, že zároveň s tím ruší seriál Dlouhá noc (The Long Night) s Naomi Wattsovou v hlavní roli.

Rod draka - promo plakát k seriálu. foto: HBO

Dlouhá noc měla všechny předpoklady pro seriálový hit. Děj byl zasazen tisíce let před Hrou o trůny a mimo jiné vysvětloval vznik Bílých chodců, nemrtvé hrozby z původního seriálu. O příběh se starala scenáristka Jane Goldmanová, známá díky oblíbené špionážní sérii Kingsman. Hlavní, blíže nespecifikovanou roli pak měla ztvárnit zkušená britská herečka Naomi Wattsová. Zářila ve filmech jako Kruh (2003) nebo Mulholland Drive (2001) režiséra Davida Lynche. Ani to všechno ale nestačilo.

Poslední scéna seriálu Hra o trůny. Toulat se s Divokými a svými vzpomínkami po...
Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová) a vytoužený Železný trůn,v ruinách...

Příprava Dlouhé noci byla v plném proudu a na internet uniklo hned několik zákulisních fotek. Pilotní díl už byl natočený. HBO o důvodech zrušení mlčí. Americký server Deadline ale píše, že k nim přispěla hlavně zdlouhavá postprodukce pilotního dílu a nespokojenost s výsledkem.

Draci, kam se podíváš

O Západozemí ale fanoušci nepřijdou. Casey Bloys, programový ředitel HBO, potvrdil, že se chystá alespoň seriál Rod draka mapující historii rodu Targaryenů, mezi jehož členy patřila i divákům známá Daenerys (Emilia Clarkeová).

Hra o trůny

Scenáristé desetidílné první série jsou sám autor knižní předlohy George R. R. Martin a Ryan J. Condal (Rampage Ničitelé, seriál Colony). Condal bude spolu s režisérem několika epizod původního seriálu Miguelem Sapochnikem i celkovým tvůrcem Rodu draka, takzvaným showrunnerem. Zatím nejsou známé žádné detaily k hereckému obsazení nebo datu premiéry.

Děj by se měl podle dostupných informací odehrávat tři sta let před Hrou o Trůny, což ho zasazuje přibližně do dob krále Aegona Dobyvatele, který jako první sjednotil všech sedm království Západozemí. Předlohou Rodu draka je hlavně Martinova kniha Oheň a krev. Česky ji letos vydalo nakladatelství Argo.