Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

HBO začala točit předchůdce Hry o trůny. Na prvních snímcích představila hlavní postavy

Princezna Rhaenyra Targaryen (Emma D´Arcyová) a princ Daemon Targaryen (Matt Smith). foto: HBO

ZÁPADOZEMÍ - Fanoušci seriálového hitu Hra o trůny se brzy mohou těšit na návrat do Západozemí. Seriál Rod draka (House of the Dragon) bude mapovat historii Targaryenů, prastarého rodu schopného osedlat létající ještěry. Na obrazovky se podívá někdy v roce 2022. HBO chystá nejméně ještě další dvě díla podle předlohy spisovatele G. R. R. Martina.
  15:30

Děj nového seriálu se odehrává 300 let před Hrou o trůny. V centru dění bude mocný rod Targaryenů a jejich nepříliš dobré mezirodové vztahy, které vyvrcholí takzvaným Tancem draků, občanskou válkou, která zahýbala s osudy snad všech rodů ze Západozemí.

Televize HBO na prvních snímcích představila některé z postav nového seriálu. Princezna Rhaenyra Targaryen je sice prvorozeným potomkem krále Viseryse I., jenže není mužem, takže její nároky na trůn jsou mizivé. Daemon Targaryen je její strýc a zároveň manžel, protože incestní svazky jsou u tohoto rodu běžné. Jako bratr současného krále má šance na trůn větší než Rhaenyra, což se princezně nelíbí. 

Princezna Rhaenyra Targaryen (Emma D´Arcyová) a princ Daemon Targaryen (Matt Smith).

Lord Colrys Velaryon je neohrožený námořník a hlava rodu, který v době, kdy se děj odehrává, velí největší námořní flotile v Západozemí. V té době jde sice o mocný a bohatý rod, v době Hry o trůny jde už jen o rod malého významu, jenž přísahal věrnost Baratheonům. Velaryonové se totiž během občanské války postavili na špatnou stranu a v důsledku toho přišli o bohatství i vliv.

Corlys Velaryon řečený Mořský had (Steve Toussaint).

Rod Hightower je sice Targaryenům věrný, ale v osobě prince Daemona vidí neřízenou hrozbu, jež by mohla celý kontinent uvrhnout do ničivé války. Rozehrává proto politickou hru, při které jde o všechno.

Rod Hightower si jako jeden z nejstarších rodů udržel své výsadní postavení až do doby, kde se odehrává děj Hry o trůny. V té době už je ale podřízený mocnějšímu rodu Tyrellů.

Alicent Hightower (Olivia Cooková) a Otto Hightower (Rhys Ilfans).

Scenáristé desetidílné první série jsou sám autor knižní předlohy George R. R. Martin a Ryan J. Condal (Rampage Ničitelé, seriál Colony). Condal bude spolu s režisérem několika epizod původního seriálu Miguelem Sapochnikem i celkovým tvůrcem Rodu draka, takzvaným showrunnerem (osobou odpovědnou za tvorbu).

Bude toho mnohem víc

HBO zároveň chystá i kreslený seriál ze světa Západozemí. O tom zatím není známo nic jiného, než že by mělo jít o krvavou podívanou jen pro dospělé.

Ve hře je také hraná série podle Martinova románu Rytíř sedmi království. Příběh původně napsaný jako tři kratší novely se odehrává nějakou dobu před dějem původního seriálu. Hlavními hrdiny jsou potulný rytíř Duncan Vysoký a jeho panoš s přezdívkou Vejce. O tomto seriálovém projektu se hovoří jako o dané věci, ačkoliv ho HBO ještě nepotvrdila.

U všech výše zmíněných projektů se bude angažovat i tvůrce předlohy George R. R. Martin. Jde o součást exkluzivní smlouvy, kterou Martin s HBO podepsal již v roce 2013.

HBO chtěla svět úspěšné Hry o trůny rozšířit již dlouho. Dříve chystala několik projektů, které byly ale nakonec zrušeny. Takový je i případ seriálu Dlouhá noc (The Long Night) s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Příběh vzniku prvních Bílých chodců HBO nečekaně zrušila, ačkoliv natáčení bylo podle uniklých fotek v plném proudu. S loňským vznikem služby HBO Max se ale zvýšil konkurenční tlak, takže je možné, že se společnost k seriálu nakonec vrátí.

Hra o Trůny

Témata: HBO, Hra o trůny, Kultura

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!