Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Helena Bezděk Fraňková zůstává v čele fondu kinematografie

Slovensko-cest

  10:00
Helena Bezděk Fraňková zvítězila ve výběrovém řízení na pozici ředitelky Státního fondu kinematografie, a zůstává tak v jeho čele. Ministr kultury Daniel Herman podepsal její jmenování 29. dubna, jmenování nabylo tímto dnem platnosti, oznámila mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová.

Helena Bezděk Fraňková foto: ČTK

Za svůj prvořadý úkol považuje Bezděk Fraňková rozpočet. "Tedy prosadit více peněz na takzvané filmové pobídky, neboť půlmiliarda k tomuto účelu nestačí - už teď bych potřebovala stejnou částku navíc. Je tu absolutní přetlak, máme kapacitu přilákat sem zhruba pět až šest miliard zahraničních investic ročně a je třeba o ně bojovat," řekla ČTK. Stejně tak je podle ní nezbytné zahájit koncepční digitální restauraci filmů a systematicky podporovat domácí kinematografii.

Fraňková řadu let vedla ministerský odbor médií a audiovize, do čela fondu kinematografie byla jmenovaná při jeho vzniku v lednu 2013 ministryní Alenou Hanákovou s tím, že výběrové řízení bude vypsáno dodatečně.

ČTĚTE TAKÉ

Výběrová komise, v níž byli například ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, děkan FAMU Pavel Jech a producent a režisér Václav Marhoul, vybírala ze dvou uchazečů. "Komise doporučila Helenu Bezděk Fraňkovou jednomyslně. Podle vyjádření jejích členů prokázala, že má všechny předpoklady pro výkon této funkce," uvedla mluvčí.

Statut Státního fondu kinematografie, jenž je součástí nového zákona o audiovizi, schválila vláda loni v srpnu. Mimo jiné umožnil udělovat takzvané pobídky zahraničním filmovým štábům. Evropská komise, která ho notifikovala, deklarovala, že podpora kinematografie a filmového průmyslu poskytovaná v režimu zákona je slučitelná s vnitřním trhem.

Pobídkový systém je podle Fraňkové podfinancován

Pobídkový systém sice existuje, ale podle Fraňkové je podfinancován a každoročně vyčerpán už v prvním čtvrtletí. Neumožňuje vstup všem produkcím, které uvažují o natáčení v ČR. Stejná situace je i letos. Více žadatelů navíc znamená, že producenti nedostanou od státu slíbených 20 procent nákladů, které tu utratili. Loni obdrželi jen sedm procent; zbytek bude nutno doplatit, což sníží letošní částku.

"Na domácí tvorbu fond letos pamatuje 200 miliony korun; i toto je částka udržovací, nikoli rozvojová. Pokud se má česká kinematografie pohnout a docílit toho, že začneme získávat ceny na skutečně významných festivalech, je nutné, aby byla zvýšena," uvedla. Jejím cílem je dosáhnout, aby 200 milionů korun od soukromých subjektů bylo zrcadlově poskytováno i ze státního rozpočtu. Stejně je tomu na Slovensku, v Polsku a dalších zemích," dodala.

Z krátkodobé koncepce Státního fondu kinematografie na rok 2014 vyplývá, že například na výrobu filmů je určeno 120 a na jejich distribuci jedenáct milionů korun, na digitalizaci kin pouhých šest milionů a na digitalizaci filmů jen 2,5 milionu Kč.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!