Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Helena Třeštíková rozhodne o Oscarech. Americká filmová akademie do svých řad pozvala tři Čechy

Kultura

  10:00
LOS ANGELES - Tři Češi letos dostali pozvání, aby se stali členy americké Akademie filmového umění a věd, která každoročně udílí prestižní ocenění Oscar. Jsou jimi dokumentaristka Helena Třeštíková a herci a kaskadéři Ladislav Lahoda a Pavel Cajzl. Na svých stránkách o tom informovala sama akademie, která kromě tří Čechů pozvala do svých řad dalších 839 umělců z celého světa. Polovina z nich jsou ženy.

Režisérka Helena Třeštíková. foto: Krakow Film Festival

Pokud pozvání akademie přijmou, stanou se nově členy také americká zpěvačka Lady Gaga, americký herec Sterling K. Brown, švédský herec Alexander Skarsgard, legenda francouzského filmu a divadla Jean-Louis Trintignant, britští herci Claire Foyová a Tom Holland či zpěvačka Adele. Přijme-li většina z 843 pozvaných umělců, přesáhne počet členů akademie 9 tisíc.

Teplice
Teplice

Padesát procent umělců, které akademie vyzvala, aby se stali jejími členy, jsou letos ženy. V deseti ze 17 uměleckých skupin, jako jsou herectví, režie či scenáristika, ženy dokonce dostaly více pozvánek než muži. Necelou třetinu pozvaných (29 procent) pak tvoří lidé z etnických menšin. Celkem pochází možní budoucí členové akademie z 59 zemí světa včetně Česka. Na seznamu pozvaných je 21 držitelů ceny Oscar.

Pokud všichni umělci pozvání přijmou, zvýší se podíl žen v akademii na 32 procent oproti 25 procentům v roce 2015. Podíl filmařů neevropského původu by se zvýšil z osmi na 16 procent.

Členové Akademie filmového umění a věd se mohou podílet na výběru držitelů prestižních cen Oscar. Ty se budou v příštím roce udílet o něco dříve než v minulých letech, už 9. února.

Filmařka Helena Třeštíková si věhlas vydobyla především svou časosběrnou metodou natáčení v průběhu mnoha let. Tak vznikly například její Manželské etudy, Deset let v životě mladého muže, René či Katka. Americká akademie u jména Třeštíkové uvedla filmy Manželské etudy a Marcela.

Členy americké filmové akademie se v minulosti stalo již několik Čechů, například režiséři Miloš Forman a Jiří Menzel, kamerman Miroslav Ondříček či kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...