Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Helena Třeštíková v novém časosběrném dokumentu sleduje osudy prostitutky Anny

Snímek Anny, příběh prostitutky (2021). foto: BONTONFILM

PRAHA - Stárnoucí prostitutku Annu sledovala dokumentaristka celých šestnáct let. Ačkoliv sama aktérka žije na samém společenském dně, nikdy nepřichází o svůj smysl pro humor a víru v lidské dobro. Snímek má premiéru naplánovanou na 10. června.
  15:30

„Do Perlovky na kšefty jsem se dostala čirou náhodou. S manželem jsem se rozcházela a zašla jsem si na kafe. Tam jsem se seznámila s jednou paní, daly jsme si panáka, a tak mi řekla, že si chodí přivydělávat. Říká: ‚No a nechtěla bys tady zůstat se mnou? ‘ Tak jsem tam začala chodit. Bylo mi necelejch 46,“ popisuje aktérka své začátky.

Anny, jak si nechává Anna říkat, má tři odrostlé děti a když po večerech nenabízí sama sebe na ulicích Prahy, pracuje jako toaletářka. S nepřízněmi osudu se vyrovnává s humorem a volný čas tráví v divadelním spolku, kde hrají dívky z její branže. 

Světovou premiéru měl film na prestižním festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu. Na konci března navíc získal Speciální cenu poroty na filmovém festivalu v Sofii. českým divákům se představí 10. června.

Mezi nejslavnější projekty Heleny Třeštíkové patří filmy Katka, Mallory, série Manželské etudy a René, za něhož režisérka získala cenu Evropské filmové akademie označovanou jako „evropský Oscar“.

Autor:
Témata: Film, Kultura

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...