Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Helma Toma Cruise z Top Gunu nebo oblek Dartha Vadera. Hollywood chystá obrovskou filmovou aukci

Helma Mavericka (Tom Cruise) z filmu Top Gun. foto: Propstore.com

LOS ANGELES - Chystaná aukce nabídne 850 předmětů z celé řady slavných filmových značek. Očekává se, že předměty mohou vynést okolo 6 milionů dolarů. Aukce proběhne online 26. a 27. srpna
  16:15

Internetový portál Prop Store specializující se na nákup filmových rekvizit všeho druhu koncem srpna pořádá jednu z největších akcí svého druhu za poslední léta. Mezi draženými předměty se nachází rozličné filmové repliky. Předmětů je celkem 850.

Vršek hole boha Ra z filmu Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené Archy.
Model lodi Nostromo použitý při natáčení Vetřelce.

Cena všech předmětů je odhadovaná na 6 milionů dolarů (přes 140 milionů korun). Jak je ale známo, na aukcích jsou ceny často vystřelovány mnohem výše.

Nejhodnotnějším kouskem je pravděpodobně replika lodi Nostromo z filmu Vetřelec. U té se cena odhaduje na 300 až 500 tisíc dolarů. Dalším cenným kouskem je například původní filmová helma Toma Cruise z filmu Top Gun. Za tu zájemce zaplatí nejspíše mezi 50 až 70 tisíci dolary. 

Významnou položkou je i dvojice automobilů, v nichž se proháněli Leonardo DiCaprio a Brad Pitt ve filmu Tenkrát v Hollywoodu. Zájemci mohou vydražit i meč Petra Pana (Robin Williams), boxerské rukavice patřící Rockymu (Sylvester Stallone), šaty Elizabeth (Keira Knightley) ze ságy Piráti z Karibiku nebo původní reklamní kostým pro Dartha Vadera. 

Celá akce proběhne na internetu a bude ji moct sledovat každý, kdo se zajímá o film a jeho rekvizity.