Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Herbie Hancock přijede do Brna s vybraným doprovodem

Kultura

  16:00
BRNO - Čtrnáctinásobný laureát ceny Grammy Herbie Hancock vystoupí 29. listopadu v Brně. Proslulého klavíristu bude doprovázet sestava neméně zkušených profesionálů: Vinnie Colaiuta, bubeník Franka Zappy či Stinga, basista James Genus a kytarista a zpěvák Lionel Loueke, který spolupracuje s Avishaiem Cohenem či Esperanzou Spalding.

Herbie Hancock vystoupí na podzim v Brně foto: Douglas Kirkland

Anoncované složení kapely slibuje zajímavý hudební zážitek, s využitím akustických i elektrických nástrojů. Herbie Hancock je znám schopností překračovat a míchat styly a podobně i jeho koncertní repertoár spojuje materiál ze všech úspěšných období jeho  kariéry.

Průkopník jazzové avantgardy

Herbie Hancock vystoupí na podzim v Brně

Letos čtyřiasedmdesátiletý Hancock je aktivní už od roku 1960. Jako člen jedné z nejvlivnějších jazzových kapel historie, druhého kvinteta Milese Davise, se Hancock stal jedním z průkopníků jazzové avantgardy. Jeho nahrávky ze 70. let (mj. s kapelou Headhunters) kombinovaly elektrický jazz, funk a rock do netradičního a neopakovatelného stylu, který dodnes ovlivňuje soudobou hudbu. Album Future Shock z osmdesátých let předznamenalo Hancockův vpád na území elektronické taneční hudby a nabídlo hned několik hitů včetně skladby Rockit. Ve stejném období pokračoval ve spolupráci s akustickou kapelou VSOP, který zahrnoval spoluhráče z kapely Milese Davise, Waynea Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamse.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a čtrnáct cen Grammy, včetně té nejzásadnější za album roku pro nahrávku River: The Joni Letters a dvou cen Grammy v roce 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby včetně Canteloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon, se staly moderními standardy a zásadně ovlivnily všechny styly moderní hudby. Hancock se za svoji mimořádně plodnou kariéru v ČR objevil doposud jen dvakrát - poprvé to bylo v roce 1986 na tehdejším režimem tolerovaném Mezinárodním jazzovém festivalu, podruhé na Pražském jaru v roce 2005.

Autor: