Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hermiona i Rowlingová u posledního Harryho Pottera plakaly

Kultura

  22:16
LONDÝN - Tisíce fanoušků ve čtvrtek nadšeně vítaly na Trafalgarském náměstí v Londýně hvězdy filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2, které přicházely na světovou premiéru posledního snímku natočeného podle knih J.K. Rowlingové. Loučení s filmovou sérií přineslo slzy mezi fanoušky na náměstí i na tváři Rowlingové a jedné z hereckých hvězd, Emmy Watsonové.

Herečka Emma Watsonová ani spisovatelka J.K. Rowlingová neudržely slzy při světové premiéře posledního dílu filmové série o Harrym Potterovi. Filmovou Hermionu utěšoval na svém rameni producent David Heyman. Herec Daniel Radcliffe udržel vážnou tvář. foto: Reuters

Nad Potterovými příznivci, kteří v mnoha případech čekali na náměstí i několik dní, se ale aspoň smilovala příroda. Po chladném a deštivém dni vysvitlo odpoledne nad středem Londýna slunce a vydrželo během celého několikahodinového ceremoniálu, který světovou premiéru provázel.

Spisovatelka J. K. Rowlingová s herci Danielem Radcliffem, Emmou Watsonovou a Rupertem Grintem na Trafalgararském náměstí při světové premiéře filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2.

Premiérové promítání bylo podle tradice na náměstí Leicester Square, ale červený koberec se k němu tentokrát táhl až z nedalekého Trafalgarského náměstí. Zde také na pódiu předstupovaly před křičící nadšené fanoušky hvězdy filmu, které začínaly jako desetileté děti a s filmovou sérií dospěly - Daniel Radcliffe jako Harry Potter, Emma Watsonová, která hrála Hermionu Grangerovou, a Rupert Grint, jenž dal filmovou podobu třetímu z trojice nerozlučných čarodějnických přátel, Ronu Weasleymu.

Kromě nich na červeném koberci procházela první liga britských herců, kteří ve filmu vystupovali - Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Michael Gambon, Julie Waltersová či Helena Bonham Carterová.

Herečka Helena Bonham Carterová před světovou premiérou posledního dílu filmové série o Harrym Poterrovi.

Dnešní premiéra znamená konec éry, která přinesla slávu a bohatství dosud neznámé Rowlingové i filmovým představitelům jejích hrdinů. Její příběhy okouzlily dospělé a především děti, byly formativním zážitkem pro celou generaci mladých a mnohé z nich přiměly číst knihy. Dosud se ve světě prodalo přes 400 milionů výtisků knih o Potterovi.

Představitel Harryho Pottera herec Daniel Radcliffe přichází na světovou premiéru posledního dílu o kozelnickém učedníkovi.

Přeloženy byly do 69 jazyků včetně češtiny. První film ze série, Harry Potter a Kámen mudrců, měl premiéru v roce 2001; čtyři roky poté, co Rowlingová vydala stejnojmennou první knihu. Sedm filmů dosud na celém světě vydělalo 6,4 miliardy dolarů a přispělo k rozvoji britského filmu, protože producent David Heyman a Rowlingová trvali na tom, že půjde o britskou produkci. Poslední díl je zároveň prvním, který byla natočen také trojrozměrně.

Fanynky čekají na příchod svých potterovských idolů před světovou premiérou posledního dílu kouzelnické ságy Harry Potter a Relikvie smrti - část 2.

Série se stala jedním z nejpopulárnějších projektů v historii filmu a tak není divu, že tíha loučení s celým dobrodružstvím dolehla na hlavní herecké představitele, producenty Davida Heymana a Davida Barrona, režiséra Davida Yatese i autorku J.K. Rowlingovou, kteří se na závěr sešli na pódiu na Trafalgarském náměstí a vzájemně si děkovali.

Trafalgarské náměstí zaplnily tisíce fanoušků Harryho Pottera.

Slzavé údolí
Emma Watsonová i J.K. Rowlingová se rozplakaly a nepomohlo jim ani žertování Ruperta Grinta, který prohlásil, že s potterovkami strávil „nejlepší polovinu svého života“. Radcliffe zdůraznil, že za všechno v herecké kariéře vděčí právě Rowlingové.

„Já přece už pláču,“ odpověděla Rowlingová, když fanoušci začali skandovat „děkujeme“. „Já snad napíšu ještě jednu knihu,“ řekla v žertu. Již dříve ale v rozhovoru prohlásila, že nic takového nemá v úmyslu. „Zásadně nikdy neříkám nikdy, ale ne. I když Harry Potter je moje dítě, tak když budu chtít...,“ uvedla.

Herečka Emma Watsonová přichází na světovou premiéru posledního filmu o Harrym Potterovi s názvem Harry Potter a Relikvie smrti - část 2.

Připustila přitom, že neví, proč jsou její knihy tak úspěšné. „Kdybych to věděla, tak to zopakuju. Prostě udeřil blesk,“ dodala. Rowlingová sice o Harrym už nepíše, ale jeho svět ještě úplně neopustila. V červnu spustila interaktivní webovou stránku s novým materiálem o Potterovi a oznámila, že se jeho příběhy budou vůbec poprvé prodávat v podobě elektronických knih.

Poslední díl je nejlepší, říká Radcliffe
Do britských a amerických kin půjde film 15. července. V České republice se bude promítat od 14. července. Daniel Radcliffe prohlásil, že Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 je s přehledem nejlepším filmem z celé série. Také první recenze v britských listech mají pro film hlavně chválu.

Brýle jako Harry Potter, vousy jako Brumbál. Fanoušci přišli na světovou premiéru záverečného dílu o kouzelníkovi Pottrovi řádně vybavení.
Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...