Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kdo byl Heydrich? Mladý ostrý hoch, líčí ČT

Kultura

  7:01
PRAHA - Atentát na Heydricha trval dvacet vteřin, ale jeho význam a důsledky poznamenaly dějiny celé země. Dokazuje to dokumentární cyklus, který vysílá ČT2. Připomíná situaci v protektorátu a odpočítává týdny působení a života Reinharda Heydricha na našem území.

V Bubnech po sedmdesáti letech. Pražské nádraží, odkud vyrážely první deportace českých Židů do neznáma. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Po úvodních dílech Noc nad protektorátem a Mladý ostrý hoch, které mapovaly život v protektorátu a představily Heydrichovu osobnost do doby, než se v Praze objevil jako říšský protektor, třetí díl cyklu Reinhard Heydrich – konečné řešení s názvem Šálek anglického čaje, který uvidíme tuto neděli, už představuje londýnskou přípravu parašutistů z výsadku Anthropoid na atentát.

Nedělní seriál Heydrich - končené řešení na ČT2

18. 9., 20:00 - Šálek anglického čaje
25. 9., 20:00 - Svatováclavská neděle
2. 10., 20:00 - Utěš smutné, zažeň vše zlé

Více na www.ceskatelevize.cz

Cyklus vedou režiséři Jiří Fiedor, Václav Křístek, Jiří Podlipný, Robert Sedláček, Pavel Štingl, Roman Vávra a Zdeněk Všelicha v linii pamětnické – svědectvím lidí, kteří události zažili a mohou popsat tehdejší atmosféru, a historickodokumentární, v níž autentické reportáže, filmové týdeníky, citace dobového tisku ukazující, jak „šel život“ v protektorátu, komentují a do souvislostí zasazují historici.

Transporty z Prahy

Cyklus se bude vysílat až do začátku července příštího roku, jednotlivé díly se točí průběžně a jejich uvádění je naplánováno tak, aby události časově odpovídaly autentickému dění – jen se sedmdesátiletým posunem.

Ve čtvrtek na nádraží Bubny Například na nádraží v Praze Bubnech se včera natáčely sekvence související s transporty českých Židů. Průvodce jednotlivými díly cyklu, herec Tomáš Töpfer, se při té příležitosti svěřil, že práce na těchto místech se jej dvojnásob dotýká. „Některé věci člověka prostě zasahují osobně i po letech. Tady na bubenském nádraží v říjnu před sedmdesáti lety začínaly první židovské deportace. Sem ti lidé přicházeli od Veletržního paláce a odtud je odváželi do koncentračních táborů. Byli mezi nimi moji strýcové a moje tetičky a většina z nich se nevrátila. Musím říct, že těch čtyřicet čtyři týdnů s Heydrichem, které teď prožívám, jsou pro mě znovu velmi silným zážitkem.“

Reinhard Heydrich

Emil Hácha s říšským protektorem Reinhardem Heydrichem.

Reinhard Tristan Eugen Heydrich (7. března 1904 Halle an der Saale – 4. června 1942 Praha) byl prominentní nacista, blízký spolupracovník Heinricha Himmlera a druhý nejvyšší představitel SS  a generál policie, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti a Bezpečnostní služby, v letech 1941–1942 zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava.

Byl jedním z hlavních architektů holocaustu. Jako zastupující říšský protektor prosazoval politiku cukru a biče – sociální výhody dělníkům versus perzekuce vůči neloajálním a nepřátelům. 27. května 1942 na něj provedli atentát z Anglie vyslaní českoslovenští parašutisté, na jehož následky posléze zemřel.

Cyklus Reinhard Heydrich – konečné řešení si všímá týden po týdnu dění během zdejšího Heydrichova úřadování. Nepopisuje však jen jeho konkrétní činnost, vlastnosti, složitou osobnost, metodu pronásledování odpůrců a „kupování si“ lidí v protektorátu politikou cukru a biče.

Ke kladům projektu patří zejména uvádění dobových detailů, jež i po sedmdesáti letech dávají celkem barvitý obraz tehdejších poměrů. Autoři na otázku, není-li 44 dílů přece jen přílišný rozsah na popis událostí přelomu pouhých dvou let, odpovídají, že zajímavého materiálu a svědectví by bylo ještě na mnohem početnější sérii.

Zasunuto v paměti

„I pro mě je v těch dílech spousta zajímavých faktů, které jsem možná věděl a zasunul v paměti nebo ani nevěděl,“ říká Tomáš Töpfer. „Je to až napínavé sledovat, co se dělo v té době, jaké se točily filmy, jak šel život dál, jak se lidé přizpůsobili – a i když se historické paralely neopakují doslova, přece jen ta doba leckomu z nás může v mnohém připomenout minulost ještě nedávnou. Přiznám se, že tyhle souvislosti mě na tom cyklu zajímají nejvíc. Staří si leccos pamatují, ale mladí o tom ani moc nevědí. A někteří dnes chodí s nacistickými symboly a řvou hesla jako ,Češi Čechům‘, a neuvědomují si, že kdyby tu Heydrich býval díky atentátníkům nezemřel, třeba by dokončil své ,konečné řešení‘ a Češi by tu žádní nezbyli.“

Tomáš Töpfer včera kromě natáčení záběrů pro jeden z dalších dílů filmového cyklu o době Heydricha také v historické budově nádraží Bubny pokřtil DVD Ghetto jménem Baluty, které obsahuje základní dokument, fotografie Karla Cudlína z Lodže a obsáhlé vzpomínky účastníků lodžských transportů. Na vzniku kompletu se podílela rovněž Česká televize.