Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hezké dívky z Moskvy a troubení na trumpety. Jaké československé písně zaznívaly v roce 1989?

Kultura

  5:00
Praha - „Sám jsi zasil, sám sklidil a už nastal čas čas oddělit zrno od plev! Ano, nadešla doba mlácení. Mlácení mokrým hadrem přes držku! Ale sametovým! Jenom, proboha, žádné násilí!“ I takové věci zněly v českých domácnostech. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na deset písní, které pomáhaly definovat revoluční rok 1989.

Petr Kotvald foto: Reprofoto

Jiří Korn - Miss Moskva

„Dáša, Máša, Doňa, Sáša i Tamara Lvovna. Strojnyje i polnyje, nu vot, kto budět Miss?“ zpívá ve jednom ze svých nejznámějších hitů Jiří Korn. Miss Moskva se mimochodem hrála v rádiích po celé Evropě - Francii, Německu, Chorvatsku nebo Bulharsku.

Team - Lietam v tom tiež

„ Tvárim sa ako zločinec, všetko mi chcú prišiť. Nepoviem nič, len to, že som rád.“ Slovenská skupina Team si jen tak lítala a rozhodla se o tom nahrát úspěšný singl. 

Petr Kotvald - Milujem se čím dál víc

„Milujem se čím dál víc, život nám leží u nohou. Jdeme městem bez hranic a pletem si ho s oblohou.“ Hymna všech zamilovaných. Milujem se čím dál víc je píseň s poetickým textem, která rozhodně neomrzela ani po třiceti letech. 

Karel Gott - Krev toulavá

„Krev toulavá svá kouzla má. Má moc i brát i dát, má sílu pouta rvát.“ Hudba Karla Svobody a text Karla Šípa - to je zaručený recept na úspěch. Tím spíš, že píseň doprovodila oblíbený seriál Cirkus Humberto

Michal David - Potlesk patří vítězům

„Tak vstávej, tak vstávej! Snad právě dnes největší svou šanci máš!“ Hudebník v této písni opustil tradiční ‚discovody‘ a vydal ryčný a poctivý rockový song. Potlesk patří vítězům je působivá stadionová „vyřvávačka“. 

Lucie - Troubit na trumpety by se nám líbilo

„Přišla si jak voda - padám nevím kam. Takhle dlouhej krok a byl jsem na to sám. Dělám všechno možný, poslouchám i jazz. Nevyšlo to včera, tak to zkusím dnes.“ Skupina Lucie byla v roce 1989 v relativních začátcích. Přesto si na konto připsala právě tento hit. 

Jiří Dědeček - Už jde rudoch od válu

„Studente, to je tvá sametová revoluce, tu si nesmíš nechat nikdy, rozumíš, nikdy nikým vzít! Sám jsi zasil, sám sklidil a už nastal čas čas oddělit zrno od plev! Ano, nadešla doba mlácení.“ Co k tomu dodat? Píseň Jiřího Dědečka je parodií, ale nejspíš právě proto je i dnes součástí mnohých táborákových zpěvníků.

Karel Černoch a Peter Dvorský - Láska prý

„Láska prý je jako moře, když se v bouři utiší. Každý z nás je vážně přesvědčen, že on to vyřeší.  Pak se nová bouře přižene, to je láska příteli. A jestli ne, tak jsme se zmýlili.“ Oblíbený duet v originálu nazpívali Plácido Domingo a John Denver pod názvem Perhaps Love (1981)

Iveta Bartošová - Rozvíjej se poupátko

„Rozvíjej se poupátko, nejkrásnější z květů. Od rána až do noci, budeš vonět světu.“ Oblíbená píseň zazněla nejdříve v pohádce Pyšná princezna v podání krále Miroslava (Vladimír Ráž). Verzi Ivety Bartošové mají mnozí spojenou s Vánoci. Ostatně se není čemu divit: 

Tublatanka - Pravda víťazí

„Topia pravdu vo víne a celý svet iba čaká,že ich doba pominie. Nikomu sa pravda nehodí!“ zpívá skupina Tublatanka v jedné ze svých nejznámějších písní. 

Anketa

Jakou z písní roku 1989 máte nejraději?

Jinou (napíšu do komentářů) 9
Jiří Korn - Miss Moskva 108
Team - Lietam v tom tiež 15
Petr Kotvald - Milujem se čím dál víc 18
Karel Gott -Krev toulavá 185
Michal David - Potlesk patří vítězům 7
Lucie - Troubit na trumpety by se nám líbilo 148
Jiří Dědeček - Už jde rudoch od válu 32
Karel Černoch a Peter Dvorský - Láska prý 25
Iveta Bartošová - Rozvíjej se poupátko 7
Tublatanka - Pravda víťazí 216

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...