Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Historie naruby. BBC chystá seriál, ve kterém si černoši udělají z bělochů otroky

Kultura

  5:00
LONDÝN - Britská televize BBC chystá adaptaci dystopického románu Noughts and Crosses (Nuly a křížky, starý britský název pro piškvorky) spisovatelky Malorie Blackmanové. V něm se o veškerý pokrok lidstva postarali černoši a udělali si z bílých Evropanů své otroky. V jedné z rolí se představí britský rapper Stormzy. Seriál bude mít oficiální premiéru 5. března.

Seriál Noughts + Crosses. foto: BBC

Ve světě nového seriálu se lidé dělí na křížky a nuly, stejně jako hra piškvorek. Křížky označují lidi tmavé pleti, kteří mají díky své nadřazenosti přístup k lepšímu vzdělání, výdělečnějším zaměstnáním a vysokým pozicím ve státní správě. Kolečka jsou běloši, novodobí otroci odsouzení k manuálním pracím a prakticky nulovému vzdělání.

Příběh se konkrétně zaměřuje na nulu Calluma (Jack Rowan) a křížek Sephy (Masali Baduzová). Jako děti si spolu hrávali a stali se z nich dobří kamarádi, ačkoliv oba pochází ze dvou rozdílných vrstev. Když ale dospívají, postupně jim dojde, že jejich kamarádství (či láska?) projde zatěžkávací zkouškou. Na události je nahlíženo právě rozdílnou perspektivou těchto dvou osobností.

Za seriálem stojí tvůrčí dvojice Julian Holmes (seriály Protiúder, Zákon a pořádek) a Koby Adom. Autorem scénáře je Toby Whithouse (seriály Pán časuCena za lidskost). Křížky a nuly kromě ústřední dvojice hrají například  Helen Baxendaleová, Paterson Joseph, Shaun Dingwall nebo Josh Dylan.

Přišel čas?

Ve Velké Británii se po Brexitu naplno rozjela rasová a národnostní debata. Britská televize BBC se do ní hodlá zapojit poněkud netradičně. V rozhovoru pro deník Guardian autorka knižní předlohy Malorie Blackmanová přiznala, že doufá v ještě větší debatu o rasách. 

„Musíme si uvědomit, že originální a rasově rozličné příběhy v dnešní době vydělávají peníze. Jasnými příklady jsou jsou filmy Black Panther nebo Skrytá čísla. Dříve by bylo téměř nemožné něco takového točit,“ sdělila.

Dá se očekávat, že premiéru seriálu budou provázet silné vášně. Některým nacionalističtějším divákům se jistě nebude líbit, že veřejnoprávní BBC i za jejich peníze natočila seriál, který je symbolicky degraduje. Je jisté, že o Noughts + Crosses bude ještě hodně slyšet. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!