Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hit, který nikdo neslyší. Uprostřed Namibské pouště nepřetržitě hraje píseň Africa od skupiny Toto

Instalace TOTO FOREVER. Šest reproduktorů na solární pohon kdesi uprostřed pouště nepřetržitě vyhrává píseň Africa. foto: MAX SIEDENTOPF

Již devátým měsícem hraje kdesi v poušti nepřetržitě populární píseň z osmdesátých let. Instalace TOTO FOREVER (Toto navždy) umělce Maxe Siedentopfa využívá šest reproduktorů na solární pohon.
  16:00

„Žehnám dešťům dole v Africe,“ zpívá skupina Toto ve svém nesmrtelném hitu Africa z roku 1981. Namibská poušť ve státě Namibie je ale jedním z nejsušších míst v Africe. Za celý rok na ni dopadne jen okolo 10 milimetrů srážek

Instalace TOTO FOREVER. Šest reproduktorů na solární pohon kdesi uprostřed...
Instalace TOTO FOREVER. Šest reproduktorů na solární pohon kdesi uprostřed...

Šest reproduktorů rozmístěných na bílých podstavcích je propojených se solárními bateriemi a modrým MP3 přehrávačem. Ten má v sobě uloženou jen jednu jedinou písničku, kterou hraje neustále dokola. Instalace je zabezpečená proti horku a teoreticky tak může Africa hrát v Africe navždy (odtud také název díla). Nebo alespoň do té doby, než se porouchá přehrávač nebo reproduktory. 

TOTO FOREVER from Max Siedentopf on Vimeo.

Píseň Africa zažila v posledních letech na internetu novou vlnu popularity. Stala předmětem mnoha internetových vtipů či hudebních předělávek. 

Těm, kteří by náhodou chtěli místo v poušti najít, lze snad jen doporučit, aby si s sebou vzali hodně vody. Poušť je totiž velká zhruba jako Holandsko a Švýcarsko dohromady.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!