Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hlavní cenu MTV získala Miley Cyrus se skandálním klipem

Kultura

  8:04aktualizováno  8:41
LOS ANGELES - Hlavní cenu hudební televize MTV za nejlepší video roku získala v noci na pondělí americká zpěvačka Miley Cyrus se skandálním klipem k písni Wrecking Ball. Její starší krajanka Beyoncé dostala cenu za celoživotní vliv na popkulturu na MTV a stala se podle agentury AP královnou celého večera v Inglewoodu u Los Angeles.

Skandální videoklip Wrecking Ball od Miley Cyrus se stal videoklipem roku. foto: Reuters

Na rozdíl od loňského předávání cen MTV Video Music Awards zůstala Cyrus tentokrát v hledišti a pro cenu na pódium za sebe poslala svého hosta - mladého muže, který se představil jako bezdomovec Jesse. "Děkuji vám všem. Jmenuji se Jesse a přijímám tuto cenu jménem 1,6 milionu mladých bezdomovců ve Spojených státech, kteří hladoví a bojí se o své životy," přečetl z připraveného kusu papíru, zatímco zpěvačka seděla opodál a stěží zadržovala slzy, napsal list The New York Post. "Přežívám jen v různých útulcích... I když jsem pro vás na ulici možná neviditelný, mám stejné sny jako mnozí z vás," dodal Jesse.

Před rokem vyvolala Cyrus velký poprask svým "twerkováním" - provokativním tancem, jehož základem je vrtění zadní částí těla. Nádech skandálu měl i její vítězný klip z loňského září, v němž se zpěvačka pohupuje nahá na demoliční kouli.

Vystoupení královny večera

Beyoncé uzavřela celý program téměř 20minutovým impozantním vystoupením a v emocionálním závěru, kdy jí po tvářích začaly téct slzy, se k ní na pódiu připojili její manžel Jay Z a dvouletá dcerka Blue Ivy. Od nich pak přijala cenu pojmenovanou na počest slavného zesnulého zpěváka Michael Jackson Video Vanguard a Jay Z ji označil za "největší žijící postavu zábavního průmyslu". "Nemám, co bych více řekla... jen že jsem vám obrovsky vděčná," uvedla Beyoncé, zatímco dav skandoval její jméno. Beyoncé získala i další tři ceny - mimo jiné za nejlepší spolupráci, ve videu k písni Drunk in Love s Jayem Z.

Na závěr dvacetiminutového vystoupení Beoncé přišel její manžel Jay-Z s dcerkou...

Pro cenu za nejlepší ženské video si přišla Katy Perry za klip k písni Dark Horse. Britský zpěvák Ed Sheeran dostal ocenění za nejlepší mužské video ke skladbě Sing. Nejlepší rockové video měla podle fanoušků novozélandská zpěvačka Lorde a cenu za nejlepší popový klip přijala Ariane Grande.

Zatímco Cyrus už na červeném koberci řekla, že twerkování nechala, erotických tanečků se divákům dostalo hned na počátku galavečera v podání rapperky Nicki Minajové původem z Trinidadu. Ta odzpívala za známých pohybů kyčlemi píseň Anaconda a když se připojovala k Araianě Grandeové a Jessie J v písni Bang Bang, otevřel se jí, údajně nedopatřením, zip na šatech.

Součástí ceremoniálu ale byly i vážné okamžiky. Například americký rapper a herec Common držel minutu ticha na památku nedávno zastřeleného černošského hocha Michaela Browna ve městě Ferguson. Teprve poté předal cenu za nejlepší hiphopové video.

Autoři: ,