Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hlavní cenu Trilobit 2021 získali tvůrci dokumentu V síti, slavnostní předávání se kvůli pandemii konalo bez diváků

Udílení audiovizuálních cen Českého filmového a televizního svazu FITES Trilobit 2021. Hlavní cenu Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti Barbora Chalupová a Vít Klusák za námět, scénář a režii snímku o sexuálním predátorství na internetu. foto: ČTK

Beroun - Tvůrci dokumentu V síti Barbora Chalupová a Vít Klusák za námět, scénář a režii snímku o sexuálním predátorství na internetu získali cenu Trilobit 2021. Český filmový a televizní svaz FITES dále udělil poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury Janě Brejchové.
  20:21
Udílení audiovizuálních cen Českého filmového a televizního svazu FITES...
Udílení audiovizuálních cen Českého filmového a televizního svazu FITES...

Letošní vyhlášení vítězů audiovizuálních cen se kvůli pandemii koronaviru uskutečnilo on-line bez diváků v Kulturním domě Plzeňka v Berouně. Předávání cen moderoval Jiří Havelka, hudební doprovod obstarala zpěvačka Načeva a projekt Zdivočelí koně.

Muži z dokumentu V síti uložil soud za sexuální nátlak podmínku. Obžalovaný schválil dohodu o vině

„Nahá realita, kterou nám prezentují tvůrci dokumentu o sexuálním predátorství na internetu, jemuž jsou stále častěji vystavováni ti nejbezbrannější z nás - děti, šokuje. Nejen zvráceností sexuálních lovců bez zábran, ale především rozsahem a vážností situace,“ uvedla k vítěznému dokumentu porota pod vedením režiséra Romana Vávry.

Jana Brejchová v zastoupení obdržela Cenu Vladislava Vančury za celoživotní dílo, jímž přispěla ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu. K ceně ji na dálku gratuloval i loňský vítěz této ceny Vladimír Pucholt. „Za výjimečné považujeme i to, že se nikdy nezpronevěřila hereckému svědomí a svým talentem nesloužila mocným. I proto se za žádnou ze svých rolí nemusí stydět, naopak, na mnohé může být právem hrdá,“ uvedl za porotce kameraman Ivo Popek.

Cenu Josefa Škvoreckého za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby porota přisoudila kolektivu autorů Ludvík Baran in memoriam, Jaromír Šofr, Marek Jícha a Daniel Souček za knihu Česká kameramanská škola/100 let od vzniku Klubu československých kinofotografů. Cenu dětské poroty - Berounský medvídek má režisér Petr Kubík za pohádku Princezna zakletá v čase.

Ceny Trilobit 2021 získali Radovan Síbrt za námět, scénář a režii dokumentu o životě kapely The Tap Tap Postiženi muzikou a Bohdan Karásek za námět, scénář a režii filmu Karel, já a ty. Dále si cenu Trilobit 2020 z Berouna odvezli Ivan Trojan a Josef Trojan za herecké role ve filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. „Za šťastné považujeme rozhodnutí režisérky obsadit do role klenoucí se ve velkém časovém odstupu otce a syna, což dodalo výbornému výkonu Trojanových na věrohodnosti i prostřednictvím ‚sladěných‘ gest, pohybu těla i mimiky,“ konstatovala porota.

Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti si osobně převzal režisér Břetislav Rychlík za dokument Strážce paměti Ján Langoš. Rychlík v něm připomíná výjimečnou osobnost slovenského katolického disentu Jána Langoše, bývalého polistopadového federálního ministra vnitra a později zakladatele Ústavu paměti národa v Bratislavě.

Zvláštní cena připadla režisérovi Dmitriji Bogoljubovi za snímek Provinční městečko E, který se snaží najít klíč k nahlédnutí do duše současného Ruska. O kritickou Zcela zvláštní cenu poroty - Zlatý citron se letos podělilo deset členů Rady České televize za nedostatečně odůvodněné odvolání dozorčí komise Radou České televize dne 11. listopadu 2020. Ceny se letos předávaly počtyřiatřicáté. Porotci vybírali z 92 snímků. Vzhledem k okolnostem tentokrát organizátoři neudělili Cenu diváků - berounský Klepáček.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...