Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hlavním nepřítelem je tma. Fanouškům Hry o trůny vadí, že z největší bitvy nebylo nic vidět

Kultura

  14:00
ZÁPADOZEMÍ - V poslední odvysílané epizodě Hry o trůny proběhla dlouho očekávaná bitva lidí proti nemrtvým. Natěšení diváci z ní ale měli méně, než by se dalo čekat. Celý díl byl totiž zahalený ve tmě. Někteří rozhořčení fanoušci svou kritiku ventilují na sociálních sítích.

Hra o trůny - 8. série: Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová). foto: HBO - Helen Sloanová

Diváci po celém světě se shodují, že celá letošní série byla zatím mnohem tmavší, než byly ty předchozí. A záběry ve tmě mají mnohem méně detailů. Už v roce 2017 o tom promluvil Robert McLachlan, jeden z kameramanů Hry o trůny, pro magazín Insider. V rozhovoru prohlásil, že postupné tmavnutí celého seriálu napříč sériemi je umělecký záměr. Filmaři se snažili používat co možná nejvíce jen přírodní osvětlení. S příchodem ledové zimy by ho tak logicky bylo stále méně a seriál to musel reflektovat.

Pokud ale televizní produkt není natočen záměrně tak, aby se dal zesvětlit, diváci s tmavými záběry příliš nenadělají a mohou jen skřípat zuby. A to přesně se děje. Nespokojení fanoušci kritizují hlavně na sociální síti Twitter.

Hra o trůny - 8. série: Tyrion Lannister (Peter Dinklage).
Hra o trůny - 8. série: Sansa Stark (Sophie Turnerová).

„Živý přenos bitvy o Zimohrad,“ vtipkovala na svém profilu Caroline Darya Framková, redaktorka webu Variety. „Jasně, nemůžeme tam nic vidět, ale v noci je přece TMA a tato show je nesmírně oddaná realismu,“ dodala pod příspěvek, na němž je nedávno zveřejněný známý snímek černé díry.

29.dubna 2019 v 03:21, příspěvek archivován: 30.dubna 2019 v 11:36

Live footage of the Battle of Winterfell #GameofThrones https://t.co/wLbjQQcVu7

„Nevím, zda se po bitvě o Zimohrad ještě budu moct někdy podívat venku na slunečnou oblohu bez toho, abych oslepl,“ napsal na svůj Twitter novinář Courtney Theriault.

„Tohle je můj oblíbený záběr z bitvy o Zimohrad,“ napsala uživatelka s přezdívkou Ms. Em. Přiložila všeříkající obrázek:

29.dubna 2019 v 03:39, příspěvek archivován: 30.dubna 2019 v 12:37

So far this is my favorite screenshot from #BattleForWinterfell #GameofThrones https://t.co/6uI45SjPG7

„HBO: natočíme seriál o dracích a oživlých mrtvolách. Zaplatíme za něj miliony dolarů. Taky HBO: Pojďme to udělat tak temný, aby nikdo neviděl, co se tam vlastně děje,“ napsal na Twitter uživatel s přezdívkou cooper.