Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Holmes slaví 160 let. Kterému herci padla role slavného detektiva nejlépe?

Kultura

  7:00
PRAHA - Sherlock Holmes dnes slaví 160. narozeniny. Alespoň to tvrdí skalní fanoušci nejznámějšího detektiva, který se podle nich narodil 6. ledna 1854. Od té doby mu na plátnech kin i v televizi propůjčilo tvář mnoho herců. O tom, že je o dvojici Holmes-Watson stále zájem, svědčí pozitivní hodnocení nového seriálu BBC. Který Sherlock však v průběhu doby přirostl nejvíce k vašemu srdci?

Sherlock Holmes a doktor Watson v podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana. foto: BBC/Colin Hutton

Benedict Cumberbatch jako Sherlock Holmes

Benedict Cumberbatch

Důkazem toho, že Sherlock Holmes najde hravě příznivce i mezi současnou generací, je devítidílný seriál televizní stanice BBC. Česká televize na podzim odvysílala druhou řadu série. "Kvůli pozitivní reakci diváků ČT koupila i poslední díly a odvysílá je co nejdříve," řekla serveru Lidovky cz mluvčí ČT Alžběta Plívová. Seriálový Holmes se přizpůsobil současné době a ačkoli má u sebe stále svého věrného Watsona, poradí si s počítačem i chytrým telefonem.

Filmového Sherlocka ztvárnil Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr.

Filmoví fanoušci zase znají z poslední doby Sherlocka Holmese v podání Roberta Downeye Jr. Režisér Guy Ritchie plánoval natočit trilogii, ale jelikož si od příběhu slavného detektiva sliboval větší zisk, bylo natáčení třetího dílu odloženo. Sherlock se tak objevil v kinech jen v letech 2009 a 2011. Holmes se na plátnech kin vrací do 19. století, ovšem netradičně. Filmy jsou plné efektů a detektiv v nich dokonce šňupe kokain.

Jeremy Brett

"Britský" Sherlock Holmes Jeremy Brett.

Pro britskou televizi Granada natočil Jeremy Brett jako Sherlock Holmes 41 dílů. Sérii začal v roce 1984 a natáčení dalších dílů Holmese ukončila až jeho smrt v roce 1995. Nestihl tak natočit adaptace všech povídek slavného detektiva. Brett dokonce získal povolení od Doylovy dcery, aby se Holmes ve filmech mohl zbavit své závislosti na kokainu (což je v knihách detektivův zničující zlozvyk).

Vasilij Livanov jako Sherlock Holmes (1979-1986)

Vasilij Livanov

Snaha o vlastní adaptaci slavných detektivních příběhů se nevyhnula ani Sovětskému svazu. Jako Holmes se televizním divákům představil ruský herec Vasilij Livanov. A líbil se i v Anglii. Díky roli slavného detektiva byl Livanov dokonce vyznamenán Řádem britského impéria druhého stupně. Jednotlivé příběhy série vycházely v letech 1979-1986. Sovětská adaptace pod režií Igora Maslennikova vyniká zejména vykreslením viktoriánské Anglie.

Christopher Lee

Christopher Lee jako slavný detektiv (1962).

Herce, který ztvárnil Sherlocka Holmese v roce 1962 ve filmu Sherlock Holmes a náhrdelník smrti, byste možná podle fotografie nepoznali. V současnosti je totiž jméno Christophera Lea spojováno s úplně jinými rolemi - Sarumanem v Pánovi prstenů a hrabětem Dooku v Hvězdných válkách. Několikrát si zahrál také hraběte Drákulu, Frankensteina nebo Jekylla a Hydea.

Černobílý detektiv Holmes v podání Johna Barrymora (1922).

John Barrymore

Sherlock Holmes se však dostal na filmová plátna už v roce 1922, kdy si jej zahrál tehdy populární herec John Barrymore. Detektiv ve snímku bojuje proti svému největšímu nepříteli profesoru Moriartymu, který pouze tahá v pozadí zločinů za nitky. Holmes se jej pokouší zmást lstmi i převleky. Roli měl Barrymore stíženou tím, že film je němý. Zatímco herec je v dnešní době pozapomenut, jeho vnučka Drew Barrymore zdědila jeho talent a objevuje se na plátnech současných kin.

Narozeniny Sherlocka Holmese:

Americký holmesolog Christopher Morley toto datum "vydedukoval" z holmesovského Kánonu (ten tvoří 60 příběhů o Sherlocku Holmesovi, které napsal sir Arthur Conan Doyle).

V povídce "Poslední poklona" se píše, že byl "Byl to vysoký šedesátník, s ostrými rysy..." Povídka vrcholí v srpnu 1914. Z toho Morley určil rok narození 1854.Údajně je více zmínek, ze kterých se soudí na rok narození 1854.

Holmes dvakrát cituje ze Shakespearova "Večer tříkrálového", z čehož se soudí na to, že k němu měl obzvlášť kladný vztah. V "Údolí strachu" se Holmes 7. ledna chová podivně, z čehož se soudí, že to bylo "únavou" z oslavy předchozího večera.

Snad všechny společnosti a spolky toto datum přijaly a slaví Holmesovi narozeniny. Většina se schází kolem tohoto data k výročním schůzím, setkáním členů.

Letos si veřejně akcí v kavárně Mezi řádky v pondělí 6. ledna 2014 od 18.00 kulaté výročí připomene i Česká společnost Sherlocka Holmese. 11. ledna setkáním členů na takzvaný Přípitek Nesmrtelným. Letos půjde již o čtrnácté setkání za tímto účelem, řekl serveru Lidovky.cz Aleš "aleSH" Kolodrubec, prezident České společnosti Sherlocka Holmese.

Anketa

Který herec podle vás ztvárnil slavného detektiva nejlépe?

Benedict Cumberbatch. 1609
Robert Downey Jr. 508
Jeremy Brett. 1135
Vasilij Livanov. 111
Christopher Lee. 78
John Barrymore. 35
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!