Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Homosexuální kovbojové nebo dětští kolonizátoři. Podívejte se na nejbizarnější světové reality show

Reality show Too hot to Handle (2020). foto: NETFLIX

LOS ANGELES/PRAHA - Streamovací platforma Netflix slaví úspěch se svou reality show Too Hot to Handle. Příběh sexy lidí bez sexu je ale v porovnání s tím, co v průběhu let nabídly některé televize, snad ještě docela normální. Posuďte sami.
  5:00

Playing it Straight (2004)

Fox, 1 série (televize ale odvysílala jen 3 epizody)

Televizní šílenství v té nejkoncentrovanější podobě. Na ranči v Nevadě se setkala studentka Jackie se čtrnácti kovboji. Místo extrémního pornofilmu šlo ale o extrémně ujetou reality show. Ze všech mužů na ranči jich bylo jen pět heterosexuálních, zbytek byli gayové. Kdyby Jackie správně uhodla, kdo z nich je heterosexuál, dostala by finanční odměnu.

Homosexuální kovbojové měli ale skvělou motivaci předstírat, že středem jejich zájmu jsou ženy. Pokud by si totiž Jackie vybrala některého z nich, svou finanční výhru by musela dát právě tomu, koho mylně označila za heterosexuála. 

Chtělo by se říci, že show Playing it Straight kvůli svému senzacechtivému podání homosexuality skončila neslavně. Opak je ale pravdou, protože hned další rok vznikla úspěšná britská verze. Ta se dočkala dokonce dvou sérií. V roce 2005 vytvořili vlastní variaci i v Holandsku.

Kid Nation (2008)

CBS, 1 série

Proč nezkusit Pána much, že? Americká televize CBS vzala 40 dětí (8 až 15 let) a nechala je šest týdnů hrát si na osadníky ve městě duchů kdesi v Novém Mexiku. To všechno pochopitelně bez rodičů a dospělých.

Cílem bylo sledovat, jak si děti vytvoří fungující komunitu.  Televize CBS byla ale nakonec nařčená ze zneužívání dětí a nucených dětských prací. Někteří malí aktéři údajně pracovali až 14 hodin denně.

Who´s Your Daddy? (2005)

Fox, 1 série (odvysílala se z ní ale jen jediná epizoda)

Show se soustředila na mladou ženu TJ Myersovou. Ta byla adoptovaná a v dospělosti se rozhodla vynaložit velké množství peněz, aby našla svého skutečného otce. Televize Fox byla při tom a rozhodla se z celé situace udělat soutěž. To, co následovalo, se snad ani nedá vymyslet.

Žena postupně vyzpovídá několik různých mužů. Zároveň jim zadá i několik úkolů. Důležitou roli v show hrál například tanec, protože TJ si z útlého dětství pamatovala, že její skutečný otec byl úspěšný disco tanečník. Každý vyřazovací den poslala domů toho, o kom byla přesvědčená, že nemůže být jejím otcem. 

Diváci se ale nikdy nedozvěděli, kdo je skutečným otcem mladé ženy. Televize totiž odvysílala z plánovaných sedmi epizod jen jedinou. Důvodem byly stížnosti od rady televizního vysílání na to, že Who´s Your Daddy „zjednodušuje vážně emoční zkušenosti“. 

I Wanna Marry Harry (2014)

Fox, 1 série

V roce 2014 princ Harry nebyl ještě ženatý s Meghan. Toho využila televize Fox a pozvala 12 spanilých krásek, aby zkusily vyhrát jeho srdce. Protože která princezna by nechtěla svého prince, že? 

Zase zde byl pochopitelně jeden háček, o kterém žádná ze soutěžících nevěděla. Objektem jejich snažení totiž nebyl princ Harry, ale jistý konzultant Matthew Hicks. Ten byl ale britskému monarchovi neuvěřitelně podobný. Dokonalou iluzi tvořilo i najaté služebnictvo, které Hickse oslovovalo „sire“. Štáb měl údajně zase mezi scénami hovořit o tom, jak Harryho rodina princovu účast neschvaluje a podobně. 

Shattered (2004)

Channel 5, 1 série 

Britové si libují v krutostech, protože jinak tuhle show o spánkové deprivaci asi ani nelze popsat. Skupina soutěžících se každý den po dobu jednoho týdne podrobuje náročným úkolům a psychickým testům. 

Na tom by snad nebylo nic zvláštního, ale je tady další háček. Když někdo ze soutěžících zavře oči na déle než deset sekund, z celkové výhry 100 tisíc liber se celá jedna tisícovka odečte. Proto některé z úkolů zahrnovaly například vydržet relaxační masáž obličeje nebo předčítání pohádky na dobrou noc.  Spaní pochopitelně nepřicházelo v úvahu.

U některých ze soutěžících spánková deprivace vyvolala halucinace nebo nepředvídatelné změny v chování. Snad jen zázrakem se nikomu nestalo nic vážného. 

Štiky (2018)

TV Prima, 1 série

Český bonus nakonec. V Americe slavila úspěch reality show Držte krok s Kardashians (Keeping Up with the Kardashians) o rodině tak bohaté a vytržené z reálného života, až to bylo zábavné. Producenty Primy napadlo úspěch zopakovat a zaměřili se na mediálně slavnou rodinu Štikových.

 „Tohle není žádná reality show, tohle je realita,“ hlásala televize v reklamních materiálech. Z pohledu na uměle vyhrocované situace Štikových ale divák místo zábavy pociťoval snad jen lítost. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!