Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Horor polarizuje kinosály. Děsivé dědictví kritika vychvaluje a diváci nesnáší

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Snímek Děsivé dědictví (Hereditary) sbírá téměř bez výjimky ovace filmových recenzentů. Divákům už ale tolik neučaroval a ti ho podle webu CinemaScore hodnotí velmi podprůměrně. Z nenápadného hororu se tak nejspíše stane jeden z nejrozporuplnějších filmů roku.

Herečka Toni Colletteová. snímek Děsivé dědictví (2018). Režie: Ari Aster. foto: A24

Ellen je nejstarším a nejváženějším členem rodiny Grahamových. Když ale zemře, začínají ze všech skulin rodinného sídla pronikat na povrch tajemství, která měla radši navždy zůstat skrytá. Celovečerní režisérský debut Ariho Astera ohromil kritiky již v lednu na filmovém festivalu v Sundance. Snímek má v současné chvíli na agregátním serveru Rotten Tomatoes 93 % z 166 recenzí od filmových kritiků (údaj k 11. červnu).

„Tenhle film o strašidelném domě přetrvá věky,“ nešetří absolutní chválou Joe Morgenstern z deníku Wall Street Journal. „Aster nepoužil téměř ani jednu lekačku a přesto vytvořil zachmuřené dílo, které kolem sebe vyluzuje devastující pocit strachu,“ myslí si Alonso Duralde z webu TheWrap.

Herečka Toni Colletteová. snímek Děsivé dědictví (2018). Režie: Ari Aster.
Děti Grahamovi nejsou v pořádku(2018). Režie: Ari Aster.

Diváci proti kritikům

Tiché místo. Nenápadný horor dobývá kina a může zachránit studio před krachem

Podle nich je film příliš „pomalý, divný, nevysvětlitelný a příliš umělecký.“ Na serveru CinemaScore, který sdružuje reakce diváků hned po opuštění kinosálu, dostalo Děsivé dědictví druhou nejhorší známku D+. Na serveru agregátním serveru Rotten Tomatoes má v tuto chvíli lehce nadprůměrných 60 % z více než 3 tisíc diváckých recenzí.

„Vytvořil jsem si tu účet, jen abych mohl potenciální diváky varovat před tímto filmem. Ti kritici musí být zdrogovaní, protože ten film byl úděsný. Opravdový odpad, který si hraje na něco, co není,“ napsal uživatel Zach K. „ Špatně natočený, bez napětí a nudně předvídatelný děj,“ shrnul své pocity uživatel Byron L.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!