Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hostina pro všechny. Stůl přes Karlův most má v úterý ukázat, že město ožívá

Pražský Karlův most je kvůli koronaviru liduprázdný. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

PRAHA - Rozloučit se s koronavirovými omezeními a přivítat prázdniny budou moci Pražané i návštěvníci hlavního města v úterý večer hostinou na Karlově mostě. Spolek Piana na ulici kavárníka Ondřeje Kobzy tam spolu s radnicí Prahy 1 připraví půlkilometrový stůl pokrytý bílým ubrusem, na který bude moci každý položit své jídlo a za který budou moci kolemjdoucí zasednout.
  13:30

Akce, s jejíž obdobou už má radnice Prahy 1 zkušenosti například z Malostranského náměstí, bude podle starosty městské části Petra Hejmy (STAN) symbolem oživení historického centra Prahy. „Chceme tím vyslat signál, že se zde opět žije a těšíme se na všechny slušné návštěvníky Prahy, který přijedou za jejími krásami,“ uvedl při dnešní malé ukázce toho, jak to bude 30. června od 18:00 na Karlově mostě vypadat. Poznamenal, že vzhledem k tomu, že největší turistické lákadlo Česka je kvůli uzavření hranic téměř prázdné, půjde o neopakovatelnou akci.

Za stůl dnes na staroměstské části mostu usedli představitelé první městské části. Primátora a další členy magistrátu, kteří jsou kvůli onemocnění kolegy v karanténě, nahradily na prezentaci jejich lepenkové podobizny.

Kvůli hygienickým a organizačním důvodům nebude ani úterní hostina nazvaná Prostřený stůl zcela bez omezení. Zájemci by se měli registrovat přes aplikaci goout.cz pod akcí Prostřený Karlův most. Na místě dostanou placku, která jim umožní ke stolu zasednout. Omezený počet míst k sezení bude nicméně připraven i bez rezervace.

Autor projektu veřejně přístupných pian či šachových stolků v ulicích a poeziomatů Kobza označil most za symbol propojení, které společná „sousedská“ hostina u přesně 515 metrů dlouhého stolu umocní.

Nejnavštěvovanější památka v ČR je od března, kdy v zemi propukla koronavirová epidemie, bez turistů z ciziny. Láká tím k procházce nejen obyvatele metropole, ale i výletníky z Čech a Moravy. Podle Hejmy chce město akcí světu ukázat, že je opět otevřené a že „může nabídnou víc než levné pivo“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!