Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

GLOSA: Houpací koně v kostele nahráli elektronické písně akusticky

Jiří Imlauf (Houpací koně) foto: YouTube

Živá nahrávka ústeckých indierockových veteránů Houpací koně přináší ne úplně obvyklý pohled na jejich tvorbu, byť návštěvníci koncertů v poslední době měli možnost si právě tuto polohu vychutnat.
  12:00

Album je nazváno jednoduše, podle místa a data zachyceného koncertu, tedy Soulkostel 8. 11. 2019. Dodejme, že Soulkostel je skutečně zrekonstruovaná zřícenina ve Vernéřovicích na Broumovsku, upravená pro kulturní využití a velmi vysoce ceněná štace zvláště mezi českými alternativními kapelami.

Houpací koně nepřišli s plně elektrifikovaným rockovým posazem, verze jejich koncertu je poloakustická. A proto vrhá jiné – a opravdu dobré – světlo na velkou část písní, zvláště ty z posledního studiového alba Desolation Peak (2018), jichž je tu většina.

Na tomto albu totiž měli Houpací koně velký podíl elektroniky a vůbec podstatného studiového zpracování zvuků použitých nástrojů, což v živém pojetí tohoto typu odpadá a písně jsou doslova „oholeny“ na ryzí podstatu.

Dále se v repertoáru vybíralo i ze dvou předchozích alb Kde jste mý přátelé dneska v noci (2016) a Everest (2013), celý koncert začíná dnes už klasikou repertoáru kapely Desire City. A symbolicky končí jejich úplně prvním songem, nazvaným, jak jinak, Houpací koně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!