Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Houslista Šporcl napsal otevřený dopis o žalostném stavu kultury. Babiš zareagoval, Zaorálek si přisadil

Kultura

  17:30
Praha - Houslový virtuos Pavel Šporcl v pondělí v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a členům vlády označil stav kultury v ČR za katastrofální. Rok po vyhlášení prvního nouzového stavu je podle umělce kultura na konci zájmu vlády i prezidenta. Stav věci ilustruje rčením „po nás potopa“ ze stejnojmenného historického románu Josefa Tomana. Uvedla to Šporclova manažerka Martina Fišerová.

Pavel Šporcl s kapelou Gipsy Way Ensemble. foto: Supraphon

Babiš souhlasí s tím, že podpora umělců je nedostatečná, s houslistou se setká. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) napsal, že je rád, že se Babiš začal o kulturu konečně zajímat.

„Kultura obecně přestala existovat. Nemám na mysli to, že se nemohou konat koncerty, divadla, jsou zavřené výstavní síně atd. Mám na mysli stav, kdy se o kultuře nemluví, nepíše, je odstavena na vedlejší, možná poslední kolej. Ani si nepamatuji, že bych viděl a slyšel ministra kultury hovořit o kultuře, o nutnosti jejího zachování, psychické a finanční podpoře umělcům, vládu o její důležitosti... O tom, že kultura schází, mluví pouze normální lidé, tedy její konzumenti, kterým se stýská po koncertech či divadelních představeních i kinech,“ napsal Šporcl.

„Hned, jak jsem si přečetl jeho otevřený dopis, pozval jsem pana Šporcla na jednání. Potkáme se ještě tento týden. Vážím si toho, že mi napsal, a myslím, že má pravdu s tím, že podpora našich umělců je nedostatečná,“ napsal dnes na twitteru Babiš.

Zaorálek na twitteru napsal, že Babišovo vyjádření chápe tak, že o peníze na kulturu ve vládě už nebude muset bojovat sám jako dosud. „Jsem rád, že jste se, pane premiére, začal o kulturu konečně zajímat,“ doplnil.

Oceňovaný houslista v dopise píše o deficitu státního rozpočtu, neúměrně vysokých odměnách několika státním úředníkům v době, kdy zdravotníci nemají slíbené odměny vůbec nebo jen částečně zaplaceny, o problémech podnikatelů, chaosu v očkování, testování, systému PES, objednávání roušek a respirátorů nebo o tajných schůzkách „papalášů“.

„Myslím, že je dávno zřejmé, že současný stát se v této mimořádné situaci o nás, jako daňové poplatníky a své občany, nepostará a když, tak s velkými obtížemi a mnohým manažerským selháním. Za tento stav kolem nás ale nemůže pouze covid, i když pod pláštík pandemie se samozřejmě mnoho věcí schová,“ prohlásil.

‚Kultura je důležitá‘

Šporcl v dopise dále píše o nedostatečné podpoře OSVČ a firem i složité situaci základních uměleckých škol a jejich on-line vyučování. Věnuje se také učebním plánům na základních školách, které podle něj plánují zavést vzdělávací obor Informatika na úkor přírodovědných, společenskovědních a uměleckých vzdělávacích oborů.

„Je jasné, že digitalizace je součástí našich každodenních životů a děti se s ní musí naučit pracovat. Ale určitě ne na úkor humanitně-kulturních oborů, které z lidí dělají lidi. Z oborů, které pomáhají dětem v rozvoji osobnosti i kvalitě života,“ upozornil.

Kultura je podle Šporcla nesmírně důležitá. „Seriózní kultura, která národ povznáší a obohacuje - to nejsou pseudocelebrity, které se ukazují na sociálních sítích a fotí na nějakých hezkých zahraničních plážích. Seriózní kultura jsou muzikanti, zpěváci, herci, malíři, výtvarníci a další, kteří dennodenně dřou na svých výkonech, chtějí se udržet a zlepšit. I v časech pandemie,“ konstatoval.

Šporcl po zrušení všech veřejných produkcí připravil sérii šesti koncertů ze svého obývacího pokoje. Loni v květnu v době karantény uskutečnil v Praze koncert v rámci festivalu Art Parking. V červenci pak byl mezi řečníky na demonstraci na podporu hudební kultury na Staroměstském náměstí v Praze. Šporcl je známý netradičními projekty, například se souborem Romano Stilo Ensemble. Při desátém výročí spolupráce s vydavatelstvím Supraphon převzal v roce 2013 Jubilejní platinovou desku za 190.000 prodaných CD. Spolupracuje s různými orchestry, romskou kapelou i popovými umělci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!