Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hřebejk začne sněžit. Natočí film nebo seriál o kauzách Davida Ratha a Vladimíra Dbalého

Kultura

  12:51
PRAHA - Filmové ztvárnění dvou tuzemských kauz, které spojuje lékařské prostředí, korupce a vysoce postavení lidé, připravují režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský.

Jan Hřebejk se pustí do zpracování dvou tuzemských kauz. foto: ČTK

Sedm let pro někdejšího ředitele Nemocnice na Homolce platí. Dbalý ovlivňoval zakázky a přijímal úplatky

Příští rok na jaře by se zpracování obou kauz pod názvem Sněžím! mělo začít natáčet a diváci by je mohli vidět na podzim roku 2022. Film by měl obsáhnout kauzu bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého s jeho deníky a případ lékaře a bývalého politika Davida Ratha. Za tvůrce o tom  informovala Johana Turnerová.

Hřebejk a Jarchovský si za předlohu vzali dvě knihy novináře Radka Kedroně Sněžím! Deník bílé mafie a Operace Rath. Zda půjde o film nebo televizní seriál ještě není zřejmé.

„Za ten rok doma jsem konečně viděl Vlka z Wall Street nebo seriál Boj o moc. A postupně propadl sebeklamu, že to musím dokázat také. A na knihách Radka Kedroně nás s Petrem Jarchovským oslovil jejich černý humor,“ uvedl Hřebejk. „Obě knihy jsme se rozhodli spojit do jednoho příběhu. Obě kauzy totiž vyšetřoval týž tým vyšetřovatelů. Uvažujeme o dvanáctidílné TV komediální krimi sérii, která může být případně prezentována i v podobě dvou celovečerních kinofilmů. Ještě uvidíme, kam a jak se projekt rozvine,“ naznačil jeden z producentů Matěj Chlupáček.

Oba příběhy spojuje nejen tým vyšetřovatelů, ale také lékařské prostředí a chování hlavních aktérů, uvádějí tvůrci. Autor knih Radek Kedroň sledoval pozadí těchto korupčních případů, shromáždil dokumenty z vyšetřování, zpovídal státní zástupce, detektivy i svědky. Sestavil rekonstrukci kauz, která nahlíží na notoricky známé příběhy z dosud neznámých úhlů a zprostředkovává pohled do prostředí elitních policejních kriminalistů.

Pavel Kocourek (vlevo), Vladimír Dbalý a advokát Vít Široký.
Zleva obžalovaní Tomáš Kadlec, Vladimír Dbalý a advokátka Petra Lamková.

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý byl odsouzený na sedm let nepodmíněně. Proslul v médiích tím, že si o svém korupčním, finančním i kokainovém tažení vedl deník s popisem toho, jak mafie v českém zdravotnictví fungovala - od dodavatelů přes šéfy zdravotnických zařízení a vysoké státní úředníky až po vyhlášené kmotry. Exředitel Dbalý čelí obžalobám ještě ve dvou korupčních kauzách.

Lékař David Rath vedl ministerstvo zdravotnictví, zasedal ve Sněmovně, působil i jako středočeský hejtman. V roce 2012 ho policie zadržela se sedmi miliony korun, podle vyšetřovatelů to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku. Rath podle obžaloby dostal úplatky i další v kauze. Spolu s manželi Kottovými si do svého zatčení stihli rozdělit 38 milionů korun, z toho Rath dostal 16 milionů. V roce byl 2019 byl odsouzen na sedm let do vězení, později mu soudy trest za další činy ještě prodloužily.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...