Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hudba až do domu. Tomáš a Tamara Klusovi zahájili akci pro seniory Pod okny

Kultura

  10:00
PRAHA - Čtyřmi koncerty v zahradách či dvorech domovů seniorů v Praze a středních Čechách dnes písničkář Tomáš Klus a jeho manželka Tamara zahájili sérii vystoupení s názvem Pod okny. V dalších dnech se na improvizovaném pojízdném pódiu v metropoli, středních a v severních Čechách bez nároku na honorář představí ve dvacetiminutových vystoupeních Ewa Farna, Anna K., Richard Krajčo, Ondřej Ruml a Iva Pazderková.

Tomáš Klus se svojí manželkou na uvedení jarního turné. foto:  František Vlček, MAFRA

„Akce chce přinést rozptýlení těm, na které hrozba koronaviru dopadla nejvíc. Staří lidé teď podle zaměstnanců domovů seniorů trpí nedostatkem kontaktu se svými blízkými, neboť být doma v nedobrovolné izolaci není snadné pro nikoho, i když ví, že je to nezbytně nutné,“ uvedla za pořádající Ceny Anděl Coca-Cola Nora Fridrichová.

Tomáš Klus - Je doma máma?
Pochodu se účastnil i zpěvák Tomáš Klus.

Své koncerty Klus uzavřel v Domově seniorů Českého červeného kříže Hvězda v Praze 6. „Jsem svým způsobem rád za to, že tahle nepříjemná situace odkrývá světlé stránky našeho charakteru. Touhu a schopnost pomoci a především uvědomění si toho, co je pro nás skutečně důležité a kdo je pro nás skutečně důležitý. A výsledkem je tahle akce a já jsem strašně rád, že se jí můžu účastnit,“ řekl Klus.

Boj proti koronaviru inspiroval Kluse k napsání písní, které vyšly na digitálním minialbu nazvaném Pět pohromadě. Písně nazpívali Tomáš a Tamara Klusovi, kteří se doprovodili na kytaru a klavír. Finanční výtěžek z prodeje EP věnují na sbírku Nadačního fondu pomoci. Nahrávku Klusovi nabízejí do 23. dubna prostřednictvím hudebního e-shopu Supraphonline.cz. Zatím vybrali 250 tisíc korun.

Koncert pro důchodce v rouškách v bezpečné vzdálenosti na balkonech a v zahradě, i pro náhodné kolemjdoucí za plotem domova, dnes Klus s manželkou za doprovodu kytary zahájili skladbou A pak. Skladbu Pocity věnoval Klus personálu domova seniorů. Po vystoupení pořadatelé pro seniory v domově důchodců zanechali nápoje, filtry do roušek, audioknihy a hudební CD a květiny.

„Projekt Pod okny vnímáme jako velmi důležitý a věříme, že neskončí na konci příštího týdne, ale bude pokračovat dál, přes hranice hudby, z vlastní iniciativy lidí a s dobrým úmyslem podpořit seniory i zaměstnance zařízení v této nelehké době,“ podotkla Lucie Hájková, producentka Cen Anděl a organizátorka akce Pod okny.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...