Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hudební tipy na dárky: bilancující Simon, Zlatá Hegerová i novinka od Arcade Fire

Kultura

  6:00
Co nadělit pod stromeček vašim blízkým? Komplety s díly popových i rockových klasiků, moderně swingující Janelle Monáe, český objev Never Sol nebo umně spletené básně Martina E. Kyšperského...

Never Sol: Under Quiet foto: Reprofoto

Paul Simon: The Complete Album Collection
Tenhle rok přál sentimentu a velkým "krabicím" s dílem klasiků: Bob Dylan, Beatles ve studiích BBC, Joni Mitchellová, Miles Davis… I když větší část těch nahrávek známe, je tak krásné mazlit se s knižními přílohami, čichat k novému kartonu pod celofánem, poslouchat vedle notoricky známých pecek i rarity – a hlásit se znovu k hudbě, která nám zajistila citovou výchovu. Simonova hudba z let 1965-2011 má navíc minimum slabých míst.

Paul Simon: The Complete Album Collection

The Clash: Sound System
S tímhle boxem může stárnoucí punker(ka) vzpomínat na svá divoká léta opravdu dlouho. Dílo výtečné londýnské kapely tu zní na devíti albech, v pouzdru ve tvaru přenosného kazeťáku nechybí DVD s koncerty, rozhovory a klipy, staré fanziny, samolepky, placky a vojenské kovové visačky. Počkat, nebojoval punk původně proti konzumu? Ale co, jsou Vánoce!

Hana Hegerová: Zlatá kolekce 1957-2010

Hana Hegerová: Zlatá kolekce 1957-2010
Nadčasová šansoniérka s nezaměnitelnou dikcí, která se před třemi lety profesně rozloučila posledním albem Mlýnské kolo v srdci mém, se připomíná kolekcí klasických hitů jako Cesta, Lásko prokletá nebo Milord. Třícédéčkový výběr ale zahrnuje i méně známé písně z filmů a "poklady z archívů", které sama Hegerová považovala za dávno ztracené. Kdo by se díval nazpátek?, ptá se jedna z písní. S průvodkyní kalibru Hany Hegerové to bude jistě pohled, který stojí za to.

Arcade Fire: Reflektor
Na kterou letošní desku se nejlíp tančí v sobotu večer a zároveň vstává v neděli ráno? Kanadští Arcade Fire patrně natáčeli své (dvoj)album v manické fázi: energie se tu zdá nevyčerpatelná a ještě skvěle tvarovaná. Nadgenerační muzika: v prolnutí kytarových i elektronických stylů si najdou své jak rockeři, tak digitální generace.

Janelle Monáe: The Electric Lady

Janelle Monáe: The Electric Lady
Hudba, která rozhýbe i nábytek. Zapomeňte na křečovitou Lady GaGa a nechte se pohltit eruptivním proudem nápadů nejzábavnější hvězdy současného černého popu. Do rytmů splétá starý swing, r ´n´ b i futuristický sound: stylizuje se do ženy-robotky, která ale nechce být vnímaná jen jako věc. Prince jako nenápadná inspirace? Kdeže: nápadně tu hostuje!

Martin E. Kyšperský: Svetr
Frontman oblíbené kapely Květy tentokrát natáčel své "jiné šansony" na vlastní pěst. Vedle nástrojů můžeme slyšet "sirény, vrzající vrata, hračky, holku rozezpívávající se ve vlaku, Kobzovo piano v Praze na ulici, listí pod nohama, psí funění" – a hlavně básníka Kyšperského, který osobní zkušenost umí přetavit do jímavých a sdělných písniček.

Never Sol: Under Quiet

Never Sol: Under Quiet
Sára Vondrášková zaujala už písní ve filmu Ve stínu. První album její kapely Never Sol se stalo jednou z událostí roku na české popové scéně: Hlas s velkým H, cit pro emotivní songy, atmosféra jako ve filmu noir. Jemné prostupování elektroniky s klasickými nástroji hlídal Jan P. Muchow.

Do it yourself, aneb Udělej to sám!
A nezapomeňte, že hudba se nemusí jenom poslouchat. Kupte svým blízkým něco, na co se dá brnkat, bušit nebo troubit a celý příští rok si hrajte a zpívejte sami!

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!