Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hudebníci musí kvůli stávce do Rufolfina pěšky

Kultura

  11:00
PRAHA - Kvůli stávce ve čtvrtek museli všichni hráči amerického mládežnického orchestru do Rudolfina z hotelu na Smíchově pěšky, ale jejich dirigent Zander to bere s humorem: "Dvořák a Mahler chodili pěšky úplně všude..."
Orchestr - ilustrační foto

Orchestr - ilustrační foto foto: Shutterstock

Tradice mládežnických orchestrů v Americe je pozoruhodná a řadě prestižních orchestrů zajišťuje přísun nejlepších muzikantů. Tentokrát se v České republice představí orchestr se sídlem v Bostonu, který spadá pod nejstarší americkou hudební školu New England Conservatory. Přijíždějí s Benjaminem Zanderem, dvaasedmdesátiletým charismatickým dirigentem, kterého proslavily nahrávky doplněné podrobným rozborem prováděných skladeb.

ČTĚTE VÍCE O VYSTOUPENÍ ORCHESTRU

Na svém zájezdu střídá mladý orchestr Dvořákovu Novosvětskou, která v jejich podání zazní zítra na Smetanově Litomyšli a v neděli v Bratislavě, a Mahlerovu Devátou. Tu považují za stěžejní dílo zájezdu, který vnímají téměř jako svatou pouť po mahlerovských místech.

Mahlera hrají dnes od 19.30 ve Dvořákově síni, v pondělí 20. 6. v Jihlavě a ve středu ve vídeňském Musikvereinu. "Je nesmírně náročné s tak mladými hudebníky Mahlerovu Devátou studovat, ale jejich nasazení a schopnost se dílu zcela odevzdat nemá obdoby," popisuje Zander průběh zkoušek. Téměř s náboženským zanícením popisuje také hru mladého čínského klavíristy Georgea Li, který vystoupí v první polovině v Beethovenově 4. klavírním koncertu. Že by další Lang Lang?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!