Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Humor až na prvním místě. Nový seriál Za oponou je exkurzí do zákulisí divadla i peprného slovníku

Kultura

  5:00
Divadlo Blanchard se potácí na hraně samotné existence, když ho přijde vzkřísit arogantní ředitel Hynek Čermák jako Petr Kaluža. Ten je sice zdatným manažerem, ovšem o divadle neví zhola nic. O jeho drastických postupech nemluvě. Nový seriál 17. března uvede iDNES Kino.

Hynek Čermák jako rázný ředitel divadla Blanchard Petr Kaluža. foto: MAFRA

Na druhé straně barikády pak stojí uzavřený umělecký a zidealizovaný svět herců i techniků a především poněkud bojácného režiséra divadla, intelektuála s motýlkem Jana „Žána“ Augusta v podání Kamila Halbicha. 

Ani z hlediště letící slupka od banánu, která je poslední tečkou představení, neohrozí jejich přesvědčení, že právě oni dělají to pravé, až mučednické umění.  I kdyby pro pět diváků. Kořením desetidílné komedie s kriminální zápletkou je inteligentní humor, ředitelův slovník a v neposlední řadě herecké obsazení.

Herce si vyhlédl na představeních, role pak psal na míru

„Vždycky jsem si říkal, jací herci jsou, když se opona zatáhne. Jaký tam je kontrast. A začal jsem se po tom pídit,“ vzpomíná mladý režisér Dan Pánek, jak vznikal námět seriálu a dodává, že se na herce chodil dívat na představení a role jim pak psal na míru.

Vedle Hynka Čermáka a Kamila Halbicha v nové komedii potkáte Jaroslava Plesla, Janu Pidrmanovou, Lenku Krobotovou nebo Simonu Babčákovou či Annu Stropnickou a další. Na ukázku se můžete podívat ve videu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!