Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hvězdami festivalu Rock for People budou triphopové legendy Massive Attack

Kultura

  10:02
Průkopníci trip hopu Massive Attack budou hlavními hvězdami letošního ročníku festivalu Rock for People. Bristolské duo se do Česka vrátí po šesti letech. Na festivalu fále vystoupí už dříve ohlášení The Offspring, Chvrches, The 1975 nebo britská metalová kapela Bullet for My Valentine. 22. ročník festivalu proběhne od 3. do 5. červencem 2016 v hradeckém Festivalparku.

Massive Attack foto: Reprofoto

Loni na podzim oznámili Massive Attack alias „3D“ a „Daddy G“ pětileté odmlce evropské turné a slíbili i čerstvý materiál. Zájem fanoušků způsobil rychle vyprodané koncertní haly napříč evropskými metropolemi. Mezitím stihli splnit i druhou část slibu a na konci ledna vypustili do světa čtyřskladbové EP Ritual Spirit, na kterém se poprvé od roku 1994 objevil i bývalý parťák Tricky.

Massive Attack letos v létě do Hradce králové nezamíří poprvé. Na Rock for People se představili již jednou v roce 2008.

Massive Attack patří k nejvýraznějším britským hudebním formacím posledního čtvrtstoletí. Svým temným stylem vstřebávajícím prvky elektronické taneční hudby, hip hopu, dubu, ale i jazzu či soulu, položili základy pro zcela nový styl.

Vznikli v 80. letech, kdy se dali dohromady Andrew „Mushroom“ Vowles a Grant „Daddy G“ Marshall s Robertem „3D“ del Naja. V roce 1991 vydali první desku Blue Lines, která sklidila velké uznání kritiky. Po dalších třech letech přidali přelomové album Protection. Kultovní statut si pak vysloužili deskou Mezzanine, na kterém se od tanečních linek posunuli směrem k temnějšímu alternativnímu rocku.

Kapela v průběhu let spolupracovala s celou řadou osobností. Na jejich albech i koncertech hostovali například Sinéad O ́Connor, Damon Albarn, Mos Def nebo naposledy Young Fathers.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.