Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hvězdně obsazený propadák. Nového Blade Runnera potkal osud prvního dílu

Kultura

  15:00
Po prvním víkendu (opening weekend) ve světových kinech je jasné, že snímek Blade Runner 2049 diváky netáhne. To vše i přes velmi pochvalné recenze. První díl z roku 1982 si také finančně nevedl nejlépe. Ještě ale může nastat obrat k lepšímu, jak předvedl film Gravitace.

Úchvatná scenérie. Snímek Blade Runner (2017). foto: Falcon

Hon na replikanty neprobíhá úplně nejlépe. Snímek Blade Runner 2049 vydělal za první víkend pouhých 81,75 milionů dolarů celosvětově. To vše při rozpočtu 150 milionů, což je téměř dvojnásobek. První dny v kinech jsou přitom pro snímek klíčové a očekává se největší nápor diváků. Režisér Denis Villeneuve (Příchozí, Sicario) měl zdánlivě všechna esa v rukávu - hvězdné obsazení (Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto...), velký finanční rozpočet (stejnou částku, 150 milionů dolarů, stál i velkofilm Dunkerk režiséra Nolana) a masivní reklamní kampaň, která premiéře snímku předcházela.

Recenze přitom film chválily. Britská mutace deníku Metro snímek označila za mistrovské dílo, který by měl vidět každý. Na recenzním serveru Rotten Tomatoes má snímek v současné době stále úctyhodných 89%, na české ČSFD 84% (údaje k 9. říjnu).

Moderní pojetí neonových reklam. Snímek Blade Runner 2049 (2017).
Rick Deckard (Harrison Ford) je utrápený muž. Snímek Blade Runner 2049 (2017).

Harrison Ford podruhé jako Deckard. Recenzenti nešetří chválou na nového Blade Runnera

Blade Runner 2049 tak nejspíše nakonec dopadne jako první díl z roku 1982. Ten, ačkoliv se stal kultovním hitem, v kinech naprosto propadl. Při rozpočtu 28 milionů dolarů vydělal pouhých 33 milionů celosvětově. Před třiceti lety samozřejmě čísla návštěvnosti vypadala jinak, ale snímek i tak v podstatě akorát zaplatil sám sebe.

Je zde ale naděje. Skvělý obrat se povedl třeba snímku Gravitace z roku 2013. Sandra Bullocková a George Clooney hráli ve vesmírném dramatu, které vydělalo za první víkend jen 55 milionů dolarů. Při rozpočtu 100 milionů se tak dal dopředu tušit ohromný kasovní nezdar. Od druhého týdne se ale Gravitaci jako zázrakem začalo dařit mnohem lépe a celosvětově si nakonec vydělala velmi slušných 723 milionů dolarů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!