Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hvězdou plzeňského festivalu budou Rusové se Strindbergem

Slovensko

  15:00
PRAHA - Výběr nejzajímavějších domácích inscenací uplynulé sezony i přední soubory z Ruska, Polska, Maďarska, Lotyšska a Slovenska nabídne divákům 21. ročník festivalu Divadlo, který se v Plzni uskuteční od 11. do 18. září. Hlavním zahraničním lákadlem bude podle pořadatelů inscenace Strindbergovy Slečny Julie v podání moskevského Divadla národů.

Slečna Julie v podání moskevského Divadla národů foto: festival Divadlo

Ruské divadlo Strindbergovu hru uvede v režii uměleckého ředitele berlínské Schaubühne Thomase Ostermeiera. "Slavný příběh je přenesen do dnešního Ruska: ona je dcera oligarchy, on je její řidič. Výborným hereckým výkonům dominují hvězdy ruského divadla a filmu Čulpan Chamatovová a Jevgenij Mironov," uvedla vedoucí dramaturgické rady festivalu Kamila Černá.

Inscenace předního ruského souboru, který spolupracuje s významnými evropskými režiséry, byla nominována na prestižní národní ocenění Zlatá maska. V Česku se představení bude hrát ještě 17. září v pražském divadle Hybernia.

Příběhy holokaustu z Polska i ze Slovenska

Z Polska do Plzně přijede jeden z nejvýraznějších divadelních souborů posledních let, Teatr Polski z Wrocławi, s inscenací Hra o Matce a Vlasti v režii Jana Klaty. Výtvarně působivá inscenace měla úspěch v mnoha zemích. Zpochybňuje vžité pojetí dějin polského národa, jeho hrdinství i vztah k vlasti. Příběh Židovky, jež přežila holokaust, a její dcery slouží jako východisko k podobenství o závislosti, duchovním otroctví a hledání svobody.

I jedna z her, s níž přijedou Slováci, se jmenuje Holokaust. Hru Viliama Klimáčka uvede bratislavské divadlo Aréna v režii Rastislava Balleka. Domácí program se podle dalšího z dramaturgů festivalu Jana Kerbra letos více soustředí na menší inscenace netradičního divadla. "Sleduje trend českého divadla, v němž se často to zajímavé odehrává 'na okraji' - kabarety, autorské projekty, objevné dramatizace, nový cirkus, loutky...“, říká Kerbr.

Brněnská Buržoazie se stěhuje do Prahy

Nejvíce souborů přijede z Prahy, na programu jsou i oceňovaná představení z hradeckého Klicperova divadla (Havlova Žebrácká opera v nastudování Daniela Špinara) nebo brněnské Reduty, která uvede obnovenou premiéru inscenace Buržoazie. Protože její režisér Jan Mikulášek spolu s dramaturgyní Dorou Viceníkovou povedou od nové sezony pražské Divadlo Na Zábradlí, přenášejí tuto spolu s některými dalšími hrami po úpravě do Prahy.

Festival má podle ředitele Jana Buriana rozpočet kolem deseti milionů korun, největšími přispěvateli jsou město Plzeň, Plzeňský kraj a ministerstvo kultury; to však svoji dotaci oproti předchozímu roku snížilo o 1,3 milionu, festival musí čerpat z loňské rezervy. Vstupenky stejně jako informace o programu lze získat ne webu.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...