Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hvězdy stále tančí. Desátá řada StarDance oslaví Karla Gotta i sametovou revoluci

Soutěžící desáté řady taneční soutěže StarDance. foto: ČTK

Desátá řada taneční soutěže StarDance, kterou bude Česká televize vysílat od 12. října, připomene všechny minulé ročníky s bývalými taneční páry a oslaví 30 let od sametové revoluce. Nově bude všemi díly provázet detektivní příběh, tradiční pak budou tematické večery, přičemž hned druhý večer bude věnovaný Karlu Gottovi. Server Lidovky.cz vám přináší program jednotlivých večerů. .
  15:00

V soutěži se opět představí deset párů. Letos je s profesionálními tanečníky vytvoří herec Matouš Ruml, novinářka Nora Fridrichová, zpěvačka Tonya Graves, youtuber Karel Kovář alias Kovy, biatlonistka Gabriela Koukalová, rybář Jakub Vágner, spisovatelka Radka Třeštíková, zpěvák Xindl X, vlastním jménem Ondřej Ládek, a herci Veronika Khek Kubařová a Miroslav Hanuš.

Taneční pár Ondřej Ládek známý jako Xindl X a Markéta Dostálová.
Taneční pár Miroslav Hanuš a Adriana Mašková. Soutěžící desáté řady taneční...

„Diváky čeká i souboj týmů v rokenrolu, ve kterém se věnujeme svobodě, protože tento tanec byla a je svoboda. Uvidíme i vystoupení profesionálních tanečníků. Minulý rok jsme párům dali 14 dní navíc a uděláme to i tentokrát,“ řekl odborný poradce, tanečník a účastník minulých ročníků Jan Onder. 

Vítězové Stardance

StarDance IX (2018): Jiří Dvořák a Lenka Nora Návorková

StarDance VIII (2016): Zdeněk Piškula a Veronika Lálová

StarDance VII (2015): Marie Doležalová a Marek Zelinka

StarDance VI (2013): Anna Polívková a Michal Kurtiš

StarDance V (2012): Kateřina Baďurová a Jan Onder

StarDance IV (2010): Pavel Kříž a Alice Stodůlková

StarDance III (2008): Dana Batulková a Jan Onder

StarDance II (2007): Aleš Valenta a Iva Langerová

StarDance I (2006): Roman Vojtek a Kristýna Coufalová

StarDance letošním ročníkem naváže i na čtyřletou spolupráci s Centrem Paraple, které pomáhá vozíčkářům s poškozením míchy. „Vždycky je to hrozně baví. Pro tanečníky je to několik dní štěstí, někteří v tanci pokračují dál. Očekávám, že tenhle moment sběru peněz lidem dává takový etický bonus, který bere za srdce,“ podotkl prezident centra Zdeněk Svěrák.

Obměny letos ale doznala soutěžní porota. Po bok už tradičních porotců Zdeňka Chlopčíka a Tatiany Drexler v ní nově usedne herec Richard Genzer, který se účastnil loňské řady StarDance, a taneční trenér Jan Tománek. „Bojím se, že taneční páry budu také buzerovat, protože mám s tancem zkušenosti. Na StarDance se ale velmi těším, je to moje vysněná práce,“ uvedl Tománek. Protiklad jeho přísnosti by měl tvořit právě Richard Genzer. „Jelikož jsem minulý rok trpěl mezi soutěžícími, mám v plánu být letos výrazně hodnější než ostatní porotci,“ sdělil. Mezi nováčky v porotě to jiskřilo už na tiskové konferenci, protože Tománek o Genzerovi prohlásil, že není tanečník. „Mé ego je právě teď v suterénu,“ nechal se slyšet smutný herec. 

Jednotlivé díly loňské StarDance sledovalo v průměru 1,45 milionu lidí a finálový večer deváté řady si pak v televizi pustilo kolem 1,64 milionu lidí. Předchozí finále v roce 2016 mělo podle ČT sledovanost zhruba 1,6 milionu lidí.

Program deseti kol desátého ročníku:

  • Vůbec první kolo připomene třináctiletou historii soutěže u nás. O první číslo, takzvaný opening, se postarají všichni dosavadní vítězové z řad profesionálních tanečníků.
  • Druhý soutěžní večer bude celý věnován Karlu Gottovi, který letos oslavil 80. narozeniny.
  • Třetí večer otevře velkolepé stepové číslo pod vedením mistra Tomáše Slavíčka. Páry v tomto večer nazvaném Dance with Company budou muset začlenit taneční doprovod. 
  • Čtvrtý večer bude celý patřit pohádkám a pohádkovým melodiím. V úvodu se ale diváci mohou těšit i na baletní číslo.
  • Pátý večer bude celý jen o letošních hvězdách, jejich umu a choreografiích. Koncentrovaný tanec bez příkras. 
  • Šestý večer se bude vzpomínat na 17. listopad. Vystoupení se ponesou v duchu rokenrolu, tance svobody. O opening se postará Cirk La Putyka.
  • Sedmý večer bude tradičně večerem benefičním. V porotě dílu, ve kterém nikdo nevypadne, zasedne patron Centra Paraple Zdeněk Svěrák. 
  • Osmý večer nese podtitul ukradený náhrdelník. Půjde o úplnou novinku, protože vystoupení všech párů budou tvořit jeden celistvý detektivní příběh. Dopadnou detektivové pachatele?
  • Devátý večer bude v režii porotců, protože každý z nich navštíví jeden vybraný pár na cvičení a bude mít možnost do toho mluvit, případně pár mentorovat. Večer se společným tancem představí i vítězové minulých ročníků Jan Onder a Marek Zelinka.
  • Velké finále začne kankánem v podání mužů i žen. Naposledy si spolu zatančí všechny páry a diváci se konečně dozví, kdo se stane úplným vítězem desátého ročníku.
Autoři: ,