Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ikona českého filmu: Jan Němec by oslavil osmdesátiny. Jeho tvorbu uctí festival v Rotterdamu

Kultura

  6:00
PRAHA - Režisér a pedagog Jan Němec, který se narodil 12. července 1936, patřil v 60. letech 20. století k čelním představitelům nové vlny domácí kinematografie. Upozornil na sebe již svou celovečerní prvotinou Démanty noci z roku 1964, která dnes patří ke klasickým dílům evropského filmu té doby. Jeho posledním filmem je Vlk z Královských Vinohrad, který měl světovou premiéru na letošním karlovarském festivalu. Do českých kin přijde v září.

Jan Němec vrací státní vyznamenání na neurčito kanceláři prezidenta ČR. foto: Petr TopičMAFRA

Po Démantech noci přispěl Němec miniaturou Podvodníci do povídkového snímku Perličky na dně (1965) a o rok později natočil dva filmy - podobenství O slavnosti a hostech, za které jej anglický odborný časopis Film and Filming označil za nejlepšího světového režiséra roku 1969, který ale zároveň vyvolal vlnu nevole mezi tehdejšími mocnými a vysloužil si i krátkodobý zákaz. Druhým filmem byli povídkoví Mučedníci lásky, kde se v jednom ze tří příběhů mihla Němcova pozdější druhá manželka Marta Kubišová. Poprvé byl Němec ženatý s Ester Krumbachovou, potřetí se oženil v emigraci a poslední, čtvrtou svatbu měl v dubnu 2003 s producentkou Ivou Ruszelákovou, která je také matkou jeho dcery Arlety.

Němcovu slibně se rozvíjející kariéru přerušila normalizace, po zákazu natáčení nakonec v roce 1974 emigroval. Odešel do Německa, později do USA. Po návratu do rodné vlasti po 16 letech jen těžko hledal témata, která by přitáhla kritiku a diváky. Průlom přišel až díky snímku Noční hovory s matkou z roku 2000, na který věčný experimentátor a „enfant terrible“ českého filmu navázal filmy Krajina mého srdce, Toyen či Heart Beat 3D.

TIP: Projekce Vlka z Královských Vinohrad 12. 7.

V úterý 12. července proběhne vzpomínkový večer věnovaný Janu Němcovi na Nákladovém nádraží Źižkov. Večer začne ve 21.00 akustickým koncertem kapely Johannes Benz, od 22.00 bude promítnut filmu Vlk z Královských Vinohrad. Po skončení projekce bude následovat diskuse s tvůrci - producentem Tomáše Michálkem, druhým režisérem Tomášem Kleinem a dalšími.

Němec získal za své filmy řadu cen, už v roce 1961 si odvezly dva jeho studentské snímky ceny z festivalu v Amsterodamu. Za Démanty noci byl oceněn na mezinárodních festivalech v Mannheimu nebo Locarnu, film O slavnosti a hostech obdržel cenu v italském Bergamu. Němec získal i řadu domácích vyznamenání, včetně medaile Za zásluhy, kterou mu udělil v roce 2002 Václav Havel. Vyznamenání však režisér v roce 2014 vrátil na protest proti některým oceněným, které vybral Miloš Zeman.

Režisér se věnoval i psaní, v roce 2011 představil knihu s názvem Nepodávej ruku číšníkovi, v níž v 31 příbězích přiblížil svůj život. Na jejich základě natočil loni autobiografický film Vlk z Královských Vinohrad, jehož premiéry na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech se již nedožil. Zemřel letos 18. března.

Jan Němec vrací státní vyznamenání na neurčito kanceláři prezidenta ČR.
Režisér a múza. Jan Němec a Marta Kubišová (1969)

Do hlavní role mladého režiséra ve filmu Vlk z Královských Vinohrad Němec obsadil Jiřího Mádla. Natáčení začalo v létě 2015 na filmovém festivalu v Cannes, kde filmaři zaznamenali osudový rok 1968. Právě události roku 1968, jak je Němec prožil na festivalu v Cannes, jsou ústředním bodem vyprávění filmu Vlk z Královských Vinohrad. Tři zástupci české nové vlny včetně Němce měli tehdy šanci získat Zlatou palmu. Levicoví francouzští filmaři v čele s Jean-Lucem Godardem, François Truffautem a Louisem Mallem ale pod vlivem revolučních studentských bouří festivalovou soutěž předčasně ukončili. Osudovou ránou Němcovy slibné mezinárodní kariéry byl příjezd ruských tanků do Prahy.

Jiří Mádl vzpomíná na režiséra Jana Němce s úctou: „Bylo mi potěšením s panem Němcem pracovat, užíval jsem si každý den, jak jen to šlo. Bylo mi ctí.“ Roli režiséra - vypravěče - ztvárnil Karel Roden, který již v minulosti několikrát s Janem Němcem spolupracoval, například na výjimečném autobiografickém filmu Noční hovory s matkou (2001) nebo na celovečerních projektech Holka Ferrari Dino (2009) a Heart Beat 3D (2010).

Němcovy osmdesátiny oslaví retrospektivou výzmnaný evropský filmový festival v Rotterdamu, jeho další ročník se bude konat na přelomu ledna a února příštího roku. Jedinečnou a rozsáhlou retrospektivu připravil festival ve spolupráci s Českým filmovým centrem a společností Jan Němec - Film.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!