Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Indové se bouří. Nový film zobrazuje lásku tureckého okupanta k bájné indické královně

Kultura

  16:00
Ve čtvrtek měl v indických kinech premiéru kontroverzní bollywoodský snímek Paadmavat. Bouří se hlavně příslušníci sociální vrstvy rádžpúti, pro které je bájná královna Padmini (někdy uváděna jako Padmavati) posvátná postava. Protestující zapalují auta, vyhrožují sebevraždami a kameny zaútočili na autobus plný studentů.

Deepika Padukoneová jako královna Padmini. foto: Bhansali productions

Historický velkofilm Paadmavat bolywoodského režiséra Sanjaye Leela Bhansaliho se inspiroval stejnojmennou básní z roku 1540. Ta vypráví o Padmini (hraje ji Deepika Padukoneová), indické vládkyni ze třináctého století, a Aláuddinovi Chaldžímu, sultánovi a veliteli tureckých vojsk, která do Indie vpadnou a násilně ji obsadí. Ve filmu se údajně nachází „snová scéna“, ve které se Padmini sultánovi dvoří. Právě neověřené informace o této scéně spustily v indii vlnu protestů ještě před samotnou premiérou snímku. Královna ale ve skutečnosti nakonec radši spáchá džauhar, ritální sebevraždu upálením, než aby padla Aláuddinovi do rukou.

Královnu Padmini uctívají členové etnické a sociální skupiny řádžpútů, kteří odvozují svůj původ od válečné aristokracie dávné Indie. Právě z této kasty pocházela podle legendy i samotná Padmini. Rituální džahuar byl zase válečným zvykem radžpútských žen, když se bitva zdála být prohranou. Žádné historické důkazy o královně Padmini ale neexistují. Její existence je tak stále zahalena tajemstvím.

Zaútočili i na školní autobus

Zakázaný románek. Ruské úřady povolily kontroverzní film o carově milence

Protestujícím hlavně z řad rádžpútů vadí to, že ukazuje zbožňovanou královnu jako nevěrnou, protože se snažila zalíbit Aláuddinovi. V jedné části také Padmani sugestivně tancuje s odhaleným břichem. Rozhořčení protestující pak v ulicích indických měst ničili kina, zapalovali auta a v jednom případě zaútočili kameny na školní autobus plný dětí. Právě útok na autobus měl na svědomí i to, že se v částech Nového Dillí zavřely školy. Ve městě Udajpur se před kinem jeden z protestujících demonstrativně zapálil. Policii se podařilo ho uhasit. Další podpálením sebe sama vyhrožují třeba i na protestních transparentech.

Kontroverzní film ale provázely velké problémy už při jeho natáčení. Hercům i štábu chodily denně výhrůžky smrtí. členové Konzervativní řádžpútské skupiny Karni Sena zaútočili na režiséra Bhansaliho přímo na place. Skupina později vypsala odměnu 100 milionů rupií (32 milionů Kč) za hlavy Bhansaliho a Padukoneové, představitelky královny Padmani. „Jsem naštvaná a zklamaná, ale nebojím se. Strach jsem nikdy v životě necítila,“ sdělila tehdy o výhružkách Deepika Padukoneová deníku Hindustan Times. Kvůli výhružkám byla nicméně premiéra snímku o dva měsíce odložena.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...