Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Inscenace pro jednoho herce na Jatkách 78 přiláká Bartošku i Geislerovou

Kultura

  12:00
Jatka78 od ledna 2019 startují se světově proslulým konceptem večerů s názvem White Rabbit Red Rabbit. Inscenace íránského režiséra vznikla v roce 2011 a slibuje pokaždé jinou show. Hra je určena jednomu interpretovi, který se dozví její scénář v zapečetěné obálce až na jevišti.

Inscenace pro jednoho herce na Jatkách 78 přiláká Bartošku, Geislerovou i Macháčka foto: Jatka78

V „králičí” show se na Jatkách78 představí například Jiří Bartoška, Aňa Geislerová, Jiří Macháček, Martha Issová nebo Petr Čtvrtníček. V roce 2010 odmítl íránský dramatik Nassim Soleimanpour nastoupit vojenskou službu, následkem toho přišel o cestovní pas a 3 roky nemohl opustit zemi. Proto napsal hru, která mohla cestovat po světě místo něho. 

Králičí show na Jatkách 78

  • Jiří Macháček: 23. 1. 2019
  • Martha Issová: 19. 2. 2019
  • Aňa Geislerová: 20. 3. 2019
  • Petr Čtvrtníček: 7. 4. 2019
  • Jiří Bartoška: 6. 5. 2019

Diváci se společně s každým novým hercem vydávají do neznáma, prožijí hluboké a osobní emoce, dojdou na hranice svobody a objeví všechny možnosti divadla. Atraktivita a popularita inscenace nestojí ani tak na jejím obsahu, jako spíš na formě prezentace, která se k ní váže. Hra je určena pro jednoho herce, jemuž je předána v zapečetěné obálce těsně před jeho premiérou. Pro herce jsou připravené pouze dva pokyny – do otevření obálky nesmí znát obsah hry, ale měl by si připravit imitaci pštrose. Aby herec ve významech nezabloudil, vyznačil mu autor v textu hůlkovým písmem slova, která má zdůraznit.

Nejedná se o tradiční divadelní inscenaci, jako spíše o kombinaci nenazkoušeného monodramatu a společenské exhibice. Soleimanpourova hra do značné míry počítá se spoluúčastí diváka. Během prvních několika minut je totiž každému přítomnému divákovi přidělené pořadové číslo a dramatik tak může zprostředkovaně manipulovat s konkrétním divákem. Počet účastníků představení pak doplňuje sám herec a fyzicky nepřítomná osobnost autora, pro nějž je během každého uvedení této hry vyhrazeno místo v první řadě.

White Rabbit Red Rabbit

Anglicky napsaná hra White Rabbit Red Rabbit byla od své světové premiéry v roce 2011 na festivalu Fringe v Edinburghu přeložena do více než 25 jazyků a uvedena více než tisíckrát za účasti velkých jmen divadla i filmu, namátkou Whoopi Goldbergové, Nathana Lanea, Johna Hurta, Simona McBurneyho, Stephena Frye, Sinéad Cusackové, Marcuse Brigstocka nebo Kena Loache.

Autor: