Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Inscenací roku divadelní kritici vybrali hru o Janu Zahradníčkovi

Kultura

  22:49
PRAHA - Inscenací roku 2020 se v anketě divadelních kritiků stala dramatizace dopisů a veršů básníka Jana Zahradníčka. Připravil ji Divadelní spolek Jedl a ze čtyř nominací Cen divadelní kritiky proměnila ještě cenu za nejlepší ženský herecký výkon roku.

Inscenace Vše mé je tvé (2020). Scénář: Lucie Trmíková. foto: DIVADLOX10/VIKTOR KRONBAUER

Cenu pro herečku Lucie Trmíková za ztvárnění manželky katolického básníka pronásledovaného a vězněného komunistickým režimem. Divadlem roku se stal soubor Cirk La Putyka, který od počátku pandemie koronaviru hledá stále nové cesty, jak divadlo přivést k lidem a udržet kontakt umělců s publikem.

Inscenace Vše mé je tvé (2020). Scénář: Lucie Trmíková.
Inscenace Vše mé je tvé (2020). Scénář: Lucie Trmíková.

Ceny divadelní kritiky dříve známé jako Ceny Alfréda Radoka se dnes předávaly v přenosu na sociálních sítích pořádajícího časopisu Svět a divadlo. Hlasování se zúčastnilo 66 kritiků a výsledky určil součet udělených hlasů. Předem nebyl nijak stanoven či omezen výběr inscenací, pro něž lze hlasovat. Jediným kritériem bylo, že inscenace musela mít premiéru v loňském roce.

Inscenace nazvaná Zahradníček - Vše mé je tvé uvedl spolek Jedl v režii Jana Nebeského, scénář připravila představitelka ženské hlavní a jediné role Lucie Trmíková. Zahradníčka hraje Saša Rašilov, na Cenu divadelní kritiky byl také nominován.

Inscenace o Janu Zahradníčkovi (1905 až 1960) vznikla ke 115. výročí básníkova narození. Zahradníček patří vedle Otokara Březiny, Josefa Floriana či Jakuba Demla k významným postavám české křesťanské literatury. Z patnáctiletého manželství s Marií byl devět let vězněn v komunistickém lágru. Po jeho zatčení v roce 1951 byla Marie s jejich třemi dětmi vystěhována z bytu, skončila na státním statku bez vody, elektřiny a topení.

Když byl vězněn, jejich dvě dcery zemřely na otravu houbami. Byl propuštěn na pohřeb s tím, že už se nemusí vracet, ale pak jej stejně odvezli zpět do vězení. Marie přesto stihla počtvrté otěhotnět. Své čtvrté dítě viděl Jan až v jeho třech letech, po svém návratu z vězení v roce 1960. Čtyři měsíce nato zemřel. Inscenace se věnuje především devíti letům manželství na dálku, otcovství přes dopisy a lásce přes papír, bolesti, smíření a existenčního shonu vnímaných mezi řádky.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon dostal Karel Dobrý za roli v inscenaci Egona Tobiáše Malý stvořitel/Der kleine Fratz inspirovanou životem a dílem spisovatele Franze Kafky. Režíroval ji opět Nebeský a uvedl spolek Jedl. Cenu za poprvé uvedenou českou hru má inscenace Tomaše Dianišky 294 statečných, kterou uvedlo Divadlo pod Palmovkou. Události kolem atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha představení zpracovává jako doku-fikční hru.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...