Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Interaktivní výstava Petra Nikla Play se přesouvá do Broumova

Kultura

  14:00
BROUMOV - Od pátku je v textilní továrně Veba v Broumově v Královohradeckém kraji otevřena velkolepá putovní výstava Play Broumovsko Na ploše 4 500 m2 této textilní továrny vytvořil spoluautor projektu Petr Nikl spletitý labyrint z 1200 metrů tkanin, které vznikly právě v broumovské textilce. V zákrutech labyrintu je umístěno několik desítek uměleckých objektů, které návštěvníky vybízejí ke hře, interakci a rozvíjí představivost.

Petr Nikl na výstavě Play v pražském Mánesu foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Právě budova přádelny v Broumově byla pro mnohé umělce, jejichž hravá díla zde budou vystavena, velkou inspirací. "Takřka nekonečné bludiště nám v Broumově umožňuje vytvořit soubor mnoha herních hnízd, jež využívají a umocňují magický potenciál starobylé tkalcovny. Výstava je plně interaktivní, je určena všem bez rozdílu věku, nabízí aktivní tvůrčí prostředí plné překvapení, sebereflexe, imaginace a spoluhry," zve na výstavu Jiří Wald - zakladatel projektu Orbis Pictus, jehož je Play součástí.

Nápis „Prosíme nesahat!“ na téhle výstavě nenajdete.

K vidění budou i nové projekty

Mezi vystavenými objekty jsou k vidění kousky od Milana Caise, Ondřeje Smeykala, Petra Lorence a mnoha dalších. Chybět samozřejmě nebudou exponáty od Petra Nikla. Některé z vystavených instalací byly již představeny v rámci předchozích výstav cyklu, jiné jsou nové, vytvořené speciálně pro potřeby Play Broumovsko.

Na Broumovsku bude výstava otevřena do konce února 2015, pak bude putovat opět v trochu jiné podobě po dalších koutech Česka a své putování zakončí v roce 2023 v holandském Naardenu, kde je pohřben právě Jan Amos Komenský, jehož dílo bylo pro celý projekt inspirací.

Autor: