Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Invaze v obrazech. Národní galerie na nových výstavách ukáže i Koudelkovy slavné fotografie

Kultura

  14:16
Praha - V den padesátého výročí počátku okupace představí Národní galerie ve Veletržním paláci trojici nových výstav. Výstavy fotografií Josefa Koudelky a maleb Jiřího Petrboka se odkazují k srpnovým událostem, výstava Záhada Čapkova koberce patří k oslavám stému výročí vzniku Československa.

Fotograf Josef Koudelka představuje svou výstavu fotek z invaze ve Veletržním paláci. foto: ČTK

„Pražské jaro ukázalo, že jsou okamžiky, kdy se dokážeme semknout. Ukázalo touhu po svobodě, která přicházela zespoda. A tanky pak ukázaly, že svoboda není laciná, ale musí se za ní bojovat,“ vysvětlil ředitel Národní galerie Jiří Fajt, proč výstavy téma srpna 1968 akcentují. Výstavy zahájí v úterý v sedm večer společná vernisáž ve Veletržním pláci.

Až do začátku ledna si budou moci návštěvníci Národní galerie prohlédnout ikonické fotografie Josefa Koudelky, které pořídil v Praze na počátku invaze. Cyklus fotografií nazvaný Invaze 68 Koudelku proslavil a stal se klasickým dílem poválečné reportážní fotografie. Výstavu snímků doprovází zvukový záznam: podkresluje ji rámus tanků a letadel, ale i dobové vysílání rozhlasu a státní hymna.

Fotograf Josef Koudelka představuje svou výstavu fotek z invaze ve Veletržním...
Fotograf Josef Koudelka představuje svou výstavu fotek z invaze ve Veletržním...

Fotograf Josef Koudelka svým fotkám dává zejména dokumentární význam. „V těch nejlepších snad ale není jen ta dokumentárnost. Na těch fotografiích není důležité, kdo je Rus a kdo je Čech. Důležité je to, že jeden má zbraň a druhý ji nemá,“ řekl Josef Koudelka ke svému dílu.

Jeho fotografie budou na velkoformátových panelech vystaveny také v prostoru Šesťák na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích společně s výstavou Paměť národa ’68. „Příběh má tu vlastnost, že pojednává i o tom, co se stalo předtím a co potom,“ řekl k oběma výstavám ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa. Zapomínat podle něj lidé nesmí jak na uvolňování před srpnem, tak na dobu normalizace. „Musíme vyprávět celý ten příběh,“ zdůraznil Kroupa.

Kromě Koudelkových fotografií jsou v Národní galerii k vidění i malby Jiřího Petrboka ve výstavě Hořící srdce. Jeho nejnovější práce, které budou vystaveny ve Veletržním paláci, spojuje téma domova. „Maluji proto, abych nemusel nic říkat. Doufám, že všechno bylo řečeno,“ řekl novinářům k výstavě Petrbok.

Třetí výstava poprvé představuje vzácný koberec z 16. století, který inspiroval Karla Čapka k sepsání povídky Čintamani a ptáci. Sběratel Čapek se tento koberec dlouho snažil získat, to se mu ale nikdy nepovedlo. Výstava Záhada Čapkova koberce otevírá program Národní galerie ke stému výročí založení Československa.